Nato bantu ta...

Nato bantu tangani pemberontak Taliban

KABUL, 30 Sept (AFP) – Pasukan khas NATO telah tiba di Kunduz untuk membantu tentera Afghanistan selepas Taliban merampas bandar utara yang strategik itu, kata tentera hari ini.

“Gabungan pasukan khas kini berada di Kunduz memberi pertolongan kepada rakan-rakan Afghan mereka,” kata jurucakap NATO. Pasukan tersebut terdiri daripada tentera Amerika Syarikat, Britain dan Jerman, sumber tentera Barat memberitahu wartawan dengan tidak mahu nama dan nombornya disiarkan.

NATO berkata, tentera AS juga akan melaksanakan tiga serangan udara sejak Selasa lalu – satu di pinggir Kunduz dan dua berhampiran dengan lapangan terbang di bandar ini, yang kini di bawah serangan oleh pemberontak Taliban.

Helikopter Afghanistan yang membawa anggota keselamatan tiba di tempat kejadian serangan terhadap pemberontak Taliban di Kunduz pada 30 September, 2015. – AFP
Helikopter Afghanistan yang membawa anggota keselamatan tiba di tempat kejadian serangan terhadap pemberontak Taliban di Kunduz pada 30 September, 2015. – AFP

Selepas penglibatan bertahun-tahun di Afghanistan, kebanyakan tentera NATO ditarik balik dari barisan hadapan pada akhir tahun 2014, walaupun hanya sekitar 13,000 sahaja yang masih kekal untuk menjalankan latihan dan operasi memerangi keganasan.

Serangan Taliban ke Kunduz telah menghampiri sembilan bulan selepas misi pertempuran NATO berakhir, menimbulkan persoalan yang membimbangkan tentang kapasiti pasukan Afghanistan kerana pertempuran militan adalah sebahagian besarnya daripada mereka sendiri.

Ia juga mempersoalkan tentang rancangan Washington untuk menarik balik tentera AS tahun depan.