NATO seru Afg...

NATO seru Afghanistan kurangkan bertahan

KABUL, 23 Feb (Reuters) – Para penasihat NATO mahu tentera-tentera Afghanistan menghabiskan masa yang sedikit mengendali tempat pemeriksaan dan mengambil masa lama memerangi militan Taliban, peralihan taktik penting yang diharapkan oleh kumpulan bersekutu akan membolehkan pasukan tempatan mematahkan pemberontakan yang semakin meningkat.

Dengan misi gempur NATO secara rasmi telah berakhir dan hanya beberapa ribu tentera luar berada di negara itu, tanggung jawab kini dipikul oleh tentera dan polis Afghanistan untuk mewujudkan kestabilan, dan gabungan ketenteraan sedang mencari jalan untuk menggunakan sumber-sumber ini dengan lebih berkesan.

Mengurangkan kebergantungan pada beribu-ribu tempat pemeriksaan yang dengan teruk dipertahankan yang terdapat banyak di bandar-bandar dan jalan raya di seluruh negara adalah keutamaan bagi NATO yang hampir berdepan dengan musim panas, apabila pertempuran dijangka semakin diperhebatkan ketika Taliban membaharui desakannya untuk merampas balik kuasa.

“Terlalu ramai tentera berada di tempat pemeriksaan,” kata Brigadier Jeneral Wilson Shoffner, jurucakap bagi misi latihan yang diketuai NATO dikenali sebagai ‘Resolute Support’.

“Istilah lama tentera mengatakan jika kamu mempertahankan di mana-mana, tidak ada tempat kamu pertahankan, dan itu sangat betul bagi mereka (pasukan keselamatan Afghanistan).”

Gambar yang diambil pada 16 Februari 2016 menunjukkan anggota tentera dari Tentera Kebangsaan Afghan (ANA) membuat rondaan di sekitar pangkalan mereka di wilayah Logar, Afghanistan. – Reuters
Gambar yang diambil pada 16 Februari 2016 menunjukkan anggota tentera dari Tentera Kebangsaan Afghan (ANA) membuat rondaan di sekitar pangkalan mereka di wilayah Logar, Afghanistan. – Reuters

Terdapat tanda awal idea itu mendapat sambutan. Minggu lalu, unit-unit tentera di wilayah Helmand yang bertempur meninggalkan tempat pemeriksaan mereka di beberapa kawasan paling bertikai, satu langkah yang menurut para pegawai membolehkan mereka mengukuhkan pasukan bagi serangan yang dibaharui ke atas kubu kuat pemberontak.

“Kami memutuskan untuk mengeluarkan pasukan tentera kami dari peranan pertahanan mereka dan mempersiapkan mereka bagi peranan agresif pada tahun akan datang,” kata Jeneral Murad Ali Murad, pemerintah pasukan darat tentera Afghanistan.

“Kami menyediakan mereka dengan latihan serius dan peralatan lebih baik untuk bersiap sedia bagi serangan musim bunga.”

Tetapi di seluruh negara, halangan masih pada menukar taktik yang telah lama disukai oleh pasukan keselamatan.

Di sebalik menyediakan musuh dengan sasaran jelas, tempat pemeriksaan masih lebih mudah untuk mempertahankan dari melancarkan operasi bergerak, yang memerlukan sokongan logistik dan udara kerap di luar sumber terbatas Afghanistan.

Politik-politik boleh juga menyukarkan usaha untuk menukar strategi, menurut Shoffner.