NATO tingkatk...

NATO tingkatkan sokongan pada Ukraine

BRUSSELS, 25 Jun (dpa) – Pakatan Atlantik Utara (NATO) memberikan Ukraine bantuan tambahan dalam memantau ruang udaranya, Setiausaha Agung Jens Stoltenberg memberitahu hari ini, sementara juga menyeru mengenai krisis negara untuk menekan membuat pembaharuan.

Ulasannya itu disuarakan ketika mesyuarat menteri pertahanan NATO dengan menteri pertahanan Ukraine, Stepan Poltorak.

NATO telah berpegang teguh atas kecaman dakwaan menyokong Rusia untuk puak pemisah pro-Moscow di timur negara tersebut. Kerjasama tersebut juga memberikan Kiev dengan sokongan untuk latihan tentera dan pembaharuan.

“Tetapi Ukraine juga perlu mengambil peranannya,” Stoltenberg berkata di Brussels. “Pembaharuan adalah penting. Mereka perlukan usaha yang ditentukan di pihak rakan Ukraine kami,” tambahnya.

Stoltenberg merujuk kepada “halangan praktikal” kepada program pembaharuan Kiev. Korupsi adalah “cabaran yang besar dan susah,” katanya, sementara mencatatkan usaha pembaharuan sedang berlaku pada latar belakang kempen Ukraine terhadap puak pemisah pro-Russia.

Ketua NATO tersebut juga mengutuk “banyak pelanggaran” perjanjian gencatan senjata yang dipersetujui dalam Februari untuk timur Ukraine, tetapi menekankan bahawa perjanjian Minsk masih “dasar terbaik” untuk keamanan di rantau tersebut.

Menteri-menteri tersebut bersetuju hari ini untuk menubuhkan satu tabung amanah untuk Ukraine, memfokuskan pada mengurangkan ancaman alat letupan canggih.

Dalam tambahan, Stoltenberg juga mengumumkan bahawa kawalan lalu lintas udara di Poland, norway dan Turki akan mengongsikan data dengan Ukraine, bagi menolong memyumbangkan keselamatan udara.

ARTIKEL YANG SAMA