NBA: Smith ke...

NBA: Smith kembali ke Cav

WASHINGTON, 17 Okt – J.R. Smith akan kembali kepada juara NBA Cleveland Cavaliers selepas menandatangani kontrak baru berikutan rundingan yang panjang di luar musim bagi pengawal penyerang veteran, pasukan itu mengumumkan baru-baru ini.

Kontrak perjanjian Smith dilaporkan selama empat tahun bernilai sebanyak AS$57 milion.

Pemain berusia 31 tahun bermain dalam 77 perlawanan musim lalu bagi Cavaliers, dengan purata 12.4 mata, 2.8 rebounds dan 1.1 steals dalam 30.7 minit pertandingan.

“Membawa J.R. kembali sebagai sebahagian daripada kumpulan teras kami adalah keutamaan bagi kami,” kata Pengurus Besar Cavaliers David Griffin.

“Dia merupakan sebahagian keluarga khas ini dan kami amat gembira kerana telah mencapai persetujuan bahawa kami semua boleh merasa baik.”

J.R. Smith.
J.R. Smith.

Cleveland membuat kemunculan semula dalam sejarah NBA Finals bagi menewaskan Golden State Warriors dalam tujuh perlawanan dan memenangi mahkota utama sukan di bandar ini dalam tempoh setengah abad.

“Kami tahu dia tidak sabar untuk kembali ke gelanggang dengan rakan-rakannya dan kami yakin bahawa semua orang dalam organisasi ini dan bandar merasakan dengan cara yang sama,” kata Griffin.

Smith kedudukan ketujuh dalam NBA musim lalu dengan rekod kelab 204 3-pointer.

Dalam pertandingan, Smith memulakan semua 21 permainan bagi Cavaliers, dengan purata 11.5 mata, 3.2 rebounds dan 1.2 steals dalam 34.8 minit permainan. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA