Nelayan Kembo...

Nelayan Kemboja mengaku rogol pelancong Perancis

BANGKOK, 1 Mac (Reuters) – Lima nelayan Kemboja telah mengaku merogol dan menyerang pelancong Perancis di pantai Thai yang terpencil, kata Kementerian Luar Kemboja dalam satu kenyataan kelmarin. Polis Thailand berkata, empat pelancong Perancis telah diserang lewat Sabtu lalu di Koh Kood, sebuah pulau terpencil berhampiran sempadan maritim Thailand dengan Kemboja yang terkenal dengan hutan liar dan pantai yang bersih.

Penyiasat polis Thai berkata, penyerang berenang dari kapal mereka untuk sekumpulan pelancong dan merogol dua wanita. Mereka telah ditangkap ketika cuba melarikan diri.

Kementerian Luar Kemboja dalam satu kenyataan bahawa lima nelayan itu mengaku kepada Eat Sophea, Duta Kemboja ke Thailand, bahawa mereka telah merogol dan menyerang pelancong tersebut. “Dalam temu bual bersama Duta Kemboja itu, lima nelayan itu telah mengaku sebenar-benarnya terlibat dalam kes-kes rogol dan serangan,” kata kementerian itu dalam satu kenyataan.

“Ia berlaku apabila lima nelayan berada dalam keadaan mabuk.”

Lima nelayan itu telah didakwa dengan rogol dan serangan ganas. Ia adalah kes terkini yang berprofil tinggi yang melanda destinasi percutian yang popular, meningkatkan pertanyaan yang serius tentang keselamatan pelancong di negara Asia Tenggara.