Nepal lanjut ...

Nepal lanjut permit pendakian Everest

KATHMANDU, 1 Mac (Reuters) – Nepal telah melanjutkan permit pendakian ratusan warga asing yang terpaksa meninggalkan Himalaya selepas gempa bumi berkembar tahun lepas, kerajaan berkata kelmarin, bagi menggalakkan mereka untuk kembali ke pergunungan.

Sekurang-kurangnya 19 pendaki maut apabila blok ais besar menenggelamkan khemah-khemah mereka di kem asas yang berukuran 8,850 meter (29.035 kaki) Gunung Everest, gunung tertinggi di dunia.

Lebih daripada 800 pendaki asing, yang mana setiap seorang daripada mereka membayar sehingga AS$11,000 bagi permit mereka, telah membatalkan ekspedisi mereka selepas gempa bumi pada April lalu mencetuskan tanah runtuh dan runtuhan yang besar di seluruh Himalaya.

Menteri Penerbangan Awam dan Pelancongan, Ananda Prasad Pokharel berkata pendaki akan dapat memanjat dalam permit yang sama tahun ini dan pada tahun 2017, kerana Nepal sedang bergelut untuk memulihkan sektor pelancongan yang menyumbang kepada empat peratus kepada keluaran dalam negara kasar (KDNK).

“Mereka telah membayar sebagai royalti untuk mendaki tetapi tidak dapat melengkapkan misi mereka disebabkan oleh gempa bumi,” kata Pokharel.

Musim mendaki bermula pada akhir bulan ini tetapi pegawai-pegawai pendakian mengatakan tempahan warga asing telah menurun dengan ketara. Infrastruktur Nepal terjejas teruk dalam gempa dan sekatan pengangkutan yang berpanjangan di sepanjang sempadan dengan India, yang berhubung kait dengan pertikaian politik yang mempunyai bekalan bahan api dan peralatan.