‘New Horizon’...

‘New Horizon’ semakin hampiri Pluto

MIAMI, 14 Julai (AFP) – Kapal angkasa NASA tanpa pemandu akan mendedahkan maklumat permukaan Pluto buat kali pertamanya hari ini, ketika ia dipercepatkan oleh planet kecil itu selepas pengembaraan selama hampir sedekad.

New Horizon adalah berukuran piano kecil dan digambarkan sebagai kapal angkasa paling laju yang pernah dibangunkan. Pada masa ini berada pada kelajuan 30,800 batu (49, 570 kilometer) sejam.

Tetapi terdapat beberapa kebimbangan semalam ketika kapal angkasa yang bernilai $700 juta menuju ke perbatasan yang tidak ditemukan dalam sistem solar.

Menurut ketua penyiasat Alan Stern, terdapat peluang satu dalam 10,000 kapal angkasa itu mungkin hilang dalam pertembungan dengan serpihan sekitar Pluto, yang telah lama digambarkan planet paling jauh dari matahari sehingga ia diklasifikasikan semula sebagai planet kecil pada 2006.

Pendekatan terdekat ditetapkan pada hari ini pada 7:49 pagi (1149 GMT). Tayangan televisyen NASA bermula pada 7:30 pagi.

Ahli pasukan New Horizons ketika bercakap di Universti John Hopkins. – AFP
Ahli pasukan New Horizons ketika bercakap di Universti John Hopkins. – AFP

Tetapi ia memakan masa beberapa jam sebelum saintis mendengar kembali dari kapal angkasa itu yang pertama meneroka planet yang belum diteroka sejak misi Voyager NASA dilancarkan pada 1970an kerana New Horizon sudah pasti sibuk merakamkan gambar–gambar dan mengumpulkan data.

Ia seharusnya menghantar isyarat “telefon rumah” ke Bumi pada 4:20 petang (2020 GMT), tetapi mengambil masa hampir lima jam untuk sampai kepada saintis.

Jadi NASA tidak akan mengumumkan sehingga 13 jam selepas penerbangan, pada 9:02 malam (0102 GMT esok), sama ada atau tidak kapal angkasa itu terselamat pada kelajuan tinggi.

“Sementara itu saya tidak kehilangan tidur mengenai ini, faktanya, esok malam akan menjadi sedikit drama,” kata Stern semalam.

“Sehingga kami melalui kedudukan itu esok malam, kami tidak tahu dengan kepastian bahawa kami membersihkan sistem dan tiada serangan serpihan.”

ARTIKEL YANG SAMA