Neymar harapa...

Neymar harapan emas Brazil

RIO DE JANEIRO, 19 Ogos – Laluan Neymar untuk penebusan bola sepak Brazil tidak selalunya berjalan lancar, tetapi bintang Barcelona itu sekarang memiliki kedudukan yang diinginkan untuk menghasilkan pingat emas bila sepak pertama bagi tuan rumah Olimpik.

Persaingan akhir esok menentang pasukan Jerman- -pasukan yang memberikan inspirasi bagi Brazil sejak kekalahan memalukan 7-1 di laman sendiri pada Piala Dunia 2014 didepan lambang ikon Maracana, Rio menawarkan peluang untuk memenangi pingat yang diperlukan Brazil dalam sukan itu.

Keaiban yang dialami dua tahun lalu mengukuhkan lagi perlunya bagi Brazil untuk melihat sejarah salah pada Sukan sendiri.

Pingat emas Olimpik adalah hanya penghormatan bola sepak yang terlepas dari juara dunia lima kali, Brazil. Pemain legenda, Ronaldo telah mencuba pada 1996 dan Ronaldinho pada 2008 dengan keduanya terpaksa berpuas hati dengan pingat gangsa.

pg24_160820_olympic logo

Neymar meraikan jaringan gol keenam bagi pasukannya semasa perlawanan separuh akhir kejohanan bola sepak Olimpik lelaki antara Brazil dan Honduras di Stadium Maracana, Rio de Janeiro, Brazil, Rabu lalu. – AP
Neymar meraikan jaringan gol keenam bagi pasukannya semasa perlawanan separuh akhir kejohanan bola sepak Olimpik lelaki antara Brazil dan Honduras di Stadium Maracana, Rio de Janeiro, Brazil, Rabu lalu. – AP

Neymar mencatatkan kedudukan lebih baik dalam memenangi pingat perak empat tahun lalu, tetapi kekalahan mengejut kepada Mexico pada persaingan akhir menyaksikan Brazil merasa kekosongan sekali lagi. Sekarang, 24, Neymar adalah salah seorang dari tiga pemain yang lebih umur setiap negara untuk dibenarkan bagi perlawanan bawah 23 tahun itu.

Jadi adalah penting bagi pemain terbaik Brazil dari generasinya untuk menang di Rio di mana dia tidak beraksi dalam Copa America Centenario pada Jun bagi mengekalkannya untuk segar dan Barcelona gembira.

‘Neymar seorang gergasi. Dia memiliki bakat bermain bola sepak, dia menggembirkan semua orang dengan bakatnya,’ kata jurulatih Brazil, Rogerio Micale.

Memiliki bintang besar dalam perlawanan itu dengan kelebihan di tempat sendiri dan pesaing menghapuskan dengan fakta kelab–kelab Eropah tidak mahu melepaskan pemain–pemain yang begitu hampir dengan pembukaan musim mereka, Brazil dijangka akan memenangi emas. – AFP

Bolasepak lelaki

ARTIKEL YANG SAMA