Neymar pertah...

Neymar pertahan cara hidup suka joli

RIO DE JANEIRO, 27 Julai – Bintang bola sepak Brazil Neymar adalah seorang yang suka berpesta dan dia tidak akan memohon maaf untuk itu.

Dalam satu sidang akhbar yang tegang semalam di kemudahan pasukan bola sepak Olimpik Brazil sedang berlatih bagi Sukan Rio, penyerang Barcelona itu memberitahu wartawan dia tidak akan menukar caranya.

“Saya berusia 24 tahun. Saya melakukan kesilapan, saya tidak sempurna. Saya suka keluar dan berseronok bersama sahabat-sahabat saya. Mengapa saya tidak dapat keluar dan berpesta? Saya tidak melihat mengapa tidak,” kata Neymar di kem latihan, Terseopolis, di luar Rio. Bintang Barcelona itu yang semakin terganggu menyatakan: “Saya tidak melihat masalah yang berlaku. Itu kehidupan peribadi saya. Di atas padang, saya selalu memberikan apa yang ada.”

Salah seorang wartawan bertanya Neymar, bagaimana persembahannya dalam pasukan kebangsaan, dengan menyatakan beberapa penggantungan baru-baru ini dan faktanya dia keluar menuju kelab malam selepas seri 2-2 menentang Uruguay dalam pusingan kelayakan Piala Dunia 2018 dalam perlawanan yang menyaksikan beliau dilayangkan kad kuning.

Neymar (tengah), Marquinhos (kanan) dan Gabriel menyertai sesi latihan skuad Selecao di Teresopolis pada 22 Julai lalu sebagai persediaan untuk Olimpik Rio 2016. – AFP
Neymar (tengah), Marquinhos (kanan) dan Gabriel menyertai sesi latihan skuad Selecao di Teresopolis pada 22 Julai lalu sebagai persediaan untuk Olimpik Rio 2016. – AFP

Dengan kata-kata ditujukan langsung kepada wartawan: “Jika anda berusia 24 tahun…adakah anda hidup dalam cara yang sama? Saya bertanya kepada anda.”

Minggu lalu, jurulatih Olimpik Brazil, Rogerio Micale mengejutkan beberapa pihak apabila berkata: “Saya mahu bergantung pada Neymar.

“Pada hari berikutnya, jurulatih kebangsaan, Tite yang akan mengambil alih Selecao selepas Olimpik memberi amaran memberikan banyak tekanan kepada Neymar adalah “kejam kerana ia meletakkan semua tanggungjawab ke atas seseorang.”

Brazil, juara Piala Dunia lima kali itu tidak pernah memenangi pingat emas Olimpik dan baru-baru ini bergelut untuk melepaskan daripada dakwaan beraksi berseorangan dengan sedikit ancaman terhadap bintang Barcelona, Messi. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA