Niat peluk Is...

Niat peluk Islam tercapai

Oleh Yusrin Junaidi

 

BANDAR SERI BEGAWAN, 23 Feb – Kerana tertarik dengan agama Islam sejak setahun yang lalu, niat seorang wanita warga Indonesia untuk memeluk agama Islam akhirnya tercapai hari ini.

Wena Natasha Olivia, 24, yang memilih nama Islamnya Dayang Wena Afina Ain telah melafazkan ikrar pengislamannya di hadapan pegawai-pegawai Unit Pengislaman dan Bimbingan Saudara Baru, Pusat Dakwah Islamiah, Kementerian Hal Ehwal Ugama (KHEU) yang berlangsung di Kampung Bunut, Jalan Haji Halus.

Tetamu kehormat majlis ialah Penghulu Mukim Kilanas, Haji Abdullah bin Haji Halus.

Turut hadir pada majlis pengislaman Dayang Wena itu terdiri daripara pegawai dan kakitangan Unit Pengislaman dan Bimbingan Saudara Baru, Pusat Dakwah Islamiah dan para jemputan.

Majlis pengislaman Dayang Wena diserikan dengan bacaan Dikir Marhaban.
Majlis pengislaman Dayang Wena diserikan dengan bacaan Dikir Marhaban.
Wena Natasha Olivia memilih nama Islamnya Dayang Wena Afina Ain.
Wena Natasha Olivia memilih nama Islamnya Dayang Wena Afina Ain.

Majlis diserikan dengan bacaan Dikir Marhaban dan menabur bunga rampai kepada saudara baru yang diraikan.

Dayang Wena ketika ditemu bual berkata, beliau sudah tertarik dengan agama Islam sejak setahun yang lalu, dan Alhamdulillah pada tahun ini niat beliau untuk memeluk ugama Islam sudah tercapai.

Kesempurnaan ajaran Islam yang diredai oleh Allah S.W.T banyak menarik minat penganut agama lain untuk memeluk dan menganuti agama suci ini sebagai pegangan hidup mereka.

Ini terbukti dengan catatan keramaian saudara baru yang memeluk agama Islam di seluruh negara dari bulan Januari 2015 hingga Julai 2015 berjumlah lebih 515 orang.