Nigeria bangu...

Nigeria bangunkan industri selain minyak

LAGOS, 12 Feb – Kerajaan Persekutuan Nigeria telah melakukan segala yang mungkin untuk melaksanakan projek-projek terhadap pembangunan dan ke arah mengekalkan keamanan di wilayah Niger Delta yang kaya dengan pengeluaran minyak, kata seorang pegawai kelmarin.

Menteri Hal Ehwal Niger-Delta, Usani Usani membuat kenyataan itu pada mesyuarat pemegang kepentingan untuk menandakan lawatan Naib Presiden Yemi Osibanjo ke Negeri Bayelsa.

Naib Presiden mengetuai delegasi menteri, ketua-ketua agensi dan lain-lain anggota Kabinet persekutuan ke Bayelsa sebagai sebahagian daripada usaha oleh pentadbiran Presiden Muhammadu Buhari yang dipimpin untuk mencari keamanan yang berkekalan di rantau tersebut.

Wanita, belia, pemerintah tradisional, ketua-ketua industri, pemegang jawatan politik dan petugas-petugas kerajaan yang lain ternyata dengan bilangan yang besar telah mengambil bahagian dalam dialog tersebut.

Beliau memberi jaminan bahawa kerajaan komited untuk membina projek-projek yang akan memberi kesan positif kepada rantau ini.

“Kami telah memulakan perjalanan ini untuk memanfaatkan isu-isu keamanan dan kestabilan dan cabaran pembangunan yang lain,” katanya.

Di pihaknya, Heineken Lokpobiri, Menteri Pertanian dan Pembangunan Luar Bandar, menggesa kepada belia di rantau ini untuk berjinak-jinak dalam bidang pertanian untuk pembangunan.

Menurut Lokpobiri, pertanian adalah perniagaan yang menguntungkan daripada minyak dan gas.

Nigeria adalah negara pengeluar minyak keenam terbesar di dunia. Walau bagaimanapun, salah urus kerajaan tentera telah mengakibatkan negara itu berhadapan dengan kemiskinan. – Xinhua

ARTIKEL YANG SAMA