Nilai dolar l...

Nilai dolar lemah

TOKYO, 23 Ogos – Nilai dolar melemah hari ini ketika para peniaga menantikan ucapan ketua Federal Reserve(Fed) Janet Yellen, yang mereka harap akan memberikan bayangan baru tentang dasar kewangan AS.

Dolar telah menyaksikan turun naik ketika pandangan berbeza dari para pegawai Fed yang membuatkan pasaran terus menekan tentang tempoh waktu kemungkinan kenaikan kadar oleh bank pusat AS.

Semalam, dolar pulih dalam respons kepada kenyataan keras dari timbalan pengerusi bank, yang berkata Fed hampir memenuhi sasaran inflasi dan pekerjaan dan menggariskan gambaran optimis bagi ekonomi terulung dunia itu.

Kenyataannya mencetuskan semula spekulasi bahawa Fed akan menaikkan kos peminjaman tahun ini – kelebihan bagi dolar – tetapi lambungan dolar hanyalah singkat.

Di Tokyo, dolar jatuh kepada 100.22 yen dari 100.32 yen semalam di New York. Euro melonjak kepada AS$1,1330 dari AS$1,1322, manakala jatuh kepada 113.55 yen dari 113.58 yen.

“Masih adalah lagi empat bulan dalam bulan ini, dengan itu mana-mana ulasan keras yang mencetuskan pembelian dolar hanyalah singkat,” Yasuhiro Kaizaki, timbalan presiden bagi pasaran sejagat di Bank Sumitomo Mitsui Trust, memberitahu Bloomberg News.

“Fokus pasaran akan kepada Jackson Hole dan sama ada Yellen menyatakan niat untuk menaikkan kadar tahun ini. Dolar nampak mudah terjejas..”

Simposium tahunan perbankan pusat Fed akan bermula lewat minggu ini di Jackson Hole, Wyoming, dengan ucapan dari Pengerusi Fed Janet Yellen pada hari Jumaat. “Pasaran nampaknya telah pun tidak mengambil kira bahawa Yellen mungkin bercakap tentang kenaikan kadar bulan September,”Angus Nicholson, ahli strategi matawang IG di Melbourne, berkata dalam satu komentar. – AFP