Nilai pound m...

Nilai pound meningkat di Asia

TOKYO, 28 Jun (AP) – Pound melonjak di Asia hari ini selepas mencecah tahap rendah baru 31 tahun di New York kerana kebimbangan dengan kesan dari Britain keluar dari Kesatuan Eropah, tetapi para penganalisis memberi amaran ia mungkin berdepan penjualan baru ketika krisis berkembang.

Perdana Menteri David Cameron dan Menteri Kewangan George Osborne berusaha menghantar mesej menenangkan kepada pasaran-pasaran semalam tetapi tidak dapat menahan agensi-agensi Standard and Poor’s dan Fitch melucutkan pengadaran A berlipat ganda negara itu.

Perdagangan tengah hari pada hari ini, sterling dibeli $1.3315 di Tokyo, meningkat dari $1.3228 di New York, yang pada satu tahap terbenam kepada $1.3121, tahap terendahnya sejak September 1985.

Takashi Miwa, ketua ahli ekonomi di Nomura Securities, berkata para pelabur ‘boleh menjangkakan sedikit pemulihan’ dalam nilai matawang ‘dalam tempoh singkat’ ketika kekurangan kecairan telah dihindari selepas pengundian keluar mengejutkan Khamis lalu.

Tetapi dalam tempoh jangka lebih panjang, unit itu masih boleh jatuh lagi, kemungkinan kepada $1.25 – jika Bank England melegakan dasar kewangan untuk memberi respons kepada kekusutan.

Pound juga mengatasi euro, dengan satu matawang jatuh kepada 82.96 dari 83.22 peni dalam dagangan AS.

Spekulasi ialah Jepun mungkin memperkenalkan langkah rangsangan untuk mengurangkan kesan krisis Brexit menjejaskan yen, yang meningkat sejak Jumaat ketika para pelabur beralih kepada aset selamat.

Dolar meningkat berbanding 102.15 yen dari 101.99 yen, manakala euro pada 112.80 yen dari 112.42 yen.

ARTIKEL YANG SAMA