‘Ninja’ promo...

‘Ninja’ promosi pelancongan Jepun

TOKYO, 13 Mac (AFP) – Enam orang ninja sepenuh masa yang mempunyai laluan dengan kata dan boleh melakukan hambur tangan ke belakang dikehendaki. Bayarannya adalah sekitar AS$1,600 sebulan.

Kawasan tengah Jepun, Aichi, berkata ia menggaji ninja sepenuh masa, pakar seni mempertahankan diri dan pakar pembunuh pada masa feudal bagi mempromosi pelancongan di kawasan yang dikenali bagi istana Nagoya yang bersejarah.

Ninja-ninja yang baru digaji akan menerima kontrak selama setahun dengan bayaran 180,000 yen (AS$1,580) termasuk bonus, kata Satoshi Adachi dari unit promosi pelancongan kerajaan.

Mereka akan melakukan akrobatik, demonstrasi pengguna senjata ‘shuriken’ mereka dan bergambar bersama pelancong, dia memberitahu AFP pada Jumaat lalu. Poster yang dibuat bagi kawasan itu berkata calon-calon yang sesuai adalah mereka yang ‘bergembira di bawah tumpuan walaupun mereka adalah ninja rahsia’.

Keupayaan berbahasa Jepun adalah diutamakan, tetapi individu yang gemar dengan sejarah Jepun dan pelancong dialu-alukan sebagai rombongan yang kadangkala akan membuat persembahan dalam bahasa Inggeris, kata Adachi.

Gambar yang disediakan oleh Biro Pelancongan Wilayah Aichi Jepun menunjukkan enam orang ninja diupah oleh Biro Pelancongan. – AFP
Gambar yang disediakan oleh Biro Pelancongan Wilayah Aichi Jepun menunjukkan enam orang ninja diupah oleh Biro Pelancongan. – AFP

‘Ninja-ninja kami juga perlu bagus bagi bercakap bagi mempromosikan pelancongan, walaupun ninja secara dasarknya diperlukan sebagai rahsia,’ katanya. Mereka juga, “perlu untuk melakukan pergerakan tangan dan sebahagian pergerakan tarian,’ tambahnya.

Calon-calon yang berjaya akan melalui kursus latihan sebulan pada April. Kawasan itu menerima permohonan sehingga 22 Mac. Lelaki dan wanita berusia 18 tahun ke atas dari mana-mana kewarganegaraan boleh memohon.

Pada hari ini ninja kebanyakkannya diletakkan dalam buku –buku sejarah dan fiksyen. Tetapi mereka juga digunakan untuk mempromosikan Iga, sekitar 350 kilometer (220 batu) ke barat daya Tokyo, bandar berhampiran ibu negara lama, Kyoto yang pernah menjadi kebanyakan tempat bagi ninja.

Dan pada tahun lepas, gabenor dan datuk bandar dari kawasan negara itu menjual pakaian–pakaian ninja mereka untuk mengumumkan pelancaran ‘majlis ninja’. Langkah itu dibuat ketika kerajaan setempat bertukar kepada pelancongan sebagai pemacu pertumbuhan ekonomi menjelang Sukan Olimpik 2020, di Tokyo.