Nintendo laks...

Nintendo laksana tranformasi, tidak lupa ‘Mario’

LOS ANGELES, 17 Jun (AFP) – Nintendo dimainkan kepada para penggemar “Super Mario” semalam ketika desas desus transformasi ketika syarikat gergasi permainan video Jepun itu berusaha untuk meraih semula momentum.

“Jika ada rahsia tempoh lama bertahan francais Nintendo, itu adalah transformasi,” Presiden Nintendo of America Reggie Fils-Aime berkata ketika penyampaian yang disiarkan secara streaming online di hadapan ruang pameran yang dibuka di ekstravaganza permainan video Ekspo Hiburan Elektronik (E3) di sini.

“Kami tidak akan membiarkannya terhenti.”

Sementara konsol saingan, Xbox One and Playstation 4 adalah bintang acara media E3 teater di Los Angeles sehari sebelumnya, Nintendo memilih untuk digital bagi tahun kedua.

Konsol Xbox dan Playstation, masing-masing dari Microsoft dan Sony, terkenal dengan permainan penuh aksi dan mengasyikkan yang hampir kepada kualiti filem manakala Nintendo telah membina pengikut setia bagi francais yang begitu dilindungi seperti Mario dan Legend of Zelda.

Tetapi syarikat yang pernah menjadi gergasi dalam industri ini telah lama dikritik kerana keengganannya untuk memberi lesen sebilangan jenama ikoniknya bagi penggunaan di aplikasi telefon bergerak.

Dalam bayangan bahawa Nintendo mungkin mengurangkan cengkamannya sedikit, Fils-Aime mengumumkan perkongsian dengan Activision untuk menambah watak “Donkey King” dan “Bowser” kepada barisan berjaya Skylanders, penerbit mainan video.