Nissan tarik ...

Nissan tarik balik 3.8 juta kenderaan

TOKYO, 1 Mei (AFP) – Nissan berkata ia akan menarik balik lebih daripada 3.8 juta kenderaan, kebanyakannya di Amerika Utara, disebabkan beg udara sebelah penumpang tidak mungkin boleh digunakan dalam satu nahas disebabkan kerosakan pada sensor tempat duduk.

Pengeluar kereta Jepun itu berkata penarikan balik global akan merangkumi tahun 2013 hingga 2017 termasuk beberapa model Nissan Altima, Leaf, Maxima, Murano, Pathfinder, Sentra dan Rogue.

“Penarikan balik ini akan menjejaskan kira-kira 3.5 juta kenderaan Nissan dan kira-kira 381,000 kenderaan Infiniti di seluruh dunia,” kata syarikat dalam satu kenyataan, menambah lebih 80 peratus di antara mereka dijual di Amerika Utara.

Sebanyak 3.8 juta kenderaan Nissan kini ditarik balik akibat kerosakan beg udara di bahagian penumpang. – AFP
Sebanyak 3.8 juta kenderaan Nissan kini ditarik balik akibat kerosakan beg udara di bahagian penumpang. – AFP

Ia berkata satu kerosakan dalam sensor yang tidak dicatat dengan betul apabila tempat duduk penumpang dihuni mungkin membawa kepada kegagalan menggunakan beg udara sekiranya berlaku perlanggaran.

Firma itu berkata ia berusaha mencari penyelesaian dan akan menghubungi peniaga pada akhir Mei.

Masih tidak jelas sama ada penarikan balik membabitkan syarikat alat ganti kereta Takata, yang terjejas oleh kerosakan beg udara meletup yang bertanggungjawab atas sekurang-kurangnya 11 kematian.

ARTIKEL YANG SAMA