Noah kapten P...

Noah kapten Piala Davis Perancis

PARIS, 23 Sept (Agensi) – Yannick Noah, pemain Perancis terakhir untuk memenangi pertandingan Grand Slam, dilantik sebagai kapten Piala Davis negara itu semalam.

Noah menggantikan Arnaud Clement, yang dipecat minggu lalu berikutan kempen yang mengecewakan dan ketegangan yang meningkat di antara dia dan pemain-pemainnya.

Noah, yang meletakkan dirinya menjadi seorang penyanyi yang berjaya tetapi masih lagi menjadi tokoh popular di Perancis dalam tenis, akan menjadi kapten pasukan itu untuk kali ketiga selepas membawa Perancis ke gelaran Piala Davis pada 1991 dan 1996.

Kejayaan terbesarnya sebagai pemain tiba apabila dia memenangi Terbuka Perancis pada 1983 bagi satu-satunya gelaran Grand Slam. Anak lelakinya, Joakim Noah, adalah pemenang NBA All-Star sebanyak dua kali bagi Chicago Bulls.

Persekutuan tenis berkata dalam kenyataan bahawa Noah akan mengetuai Piala Davis ‘bagi kempen 2016.”

Yannick Noah (kiri), tersenyum ketika menjawab soalan wartawan pada sidang media sempena pelantikannya sebagai kapten baru Piala Davis di Paris pada 22 September 2015. – AFP
Yannick Noah (kiri), tersenyum ketika menjawab soalan wartawan pada sidang media sempena pelantikannya sebagai kapten baru Piala Davis di Paris pada 22 September 2015. – AFP

Perancis kali terakhir memenangi Piala Davis pada 2001 dan menamatkan tempat kedua sebanyak tiga kali sejak itu, pada 2002, 2010 dan 2014, apabila Clement mengetuai pasukan itu ke final. Selepas tewas kepada Switzerland pada tahun lepas, Noah sudah menyuarakan minat dalam mengambil alih dengan syarat semua pemain menyokong pencalonannya.

Kekalahan Perancis 3-1 kepada Britain dalam suku akhir musim panas ini adalah faktor utama dalam keputusan persekutuan tersebut untuk memecat Clement, yang menjejaskan perhubungan bersama Jo-Wilfried Tsonga juga melemahkan kedudukannya.

“Saya rasa sebahagian (pemain) meminta bagi perubahan,” kata Clement minggu lalu. “Tetapi majoriti pemain menyokong saya dan saya percaya mereka gembira untuk meneruskan bersama saya tahun depan.”

Noah membantu Perancis mencipta salah satu kekecewaan terbesar dalam Piala Davis apabila memenangi gelaran pertamanya dalam tempoh 59 tahun dengan menewaskan juara bertahan, AS pada 1991, mendapatkan reputasi sebagai lelaki ajaib.

Dia juga seorang pemain yang luar biasa yang bersifat aneh masih menggembirakan peminat. Selepas Guy Forget menewaskan Pete Sampras untuk mencatatkan kemenangan 3-1 dalam final 1991, Noah mengetuai pasukannya dalam barisan tarian kepada lagu pop gaya reggae “Saga Africa,” hit pertama dalam kerjayanya.

ARTIKEL YANG SAMA