Nokia alami k...

Nokia alami kerugian

The Nokia company logo is pictured at its headquarters in Espoo

HELSINKI, 10 Mei (AFP) – Nokia mengalami kerugian bersih sebanyak 513 juta euro dalam suku pertama, kata syarikat peralatan telekom Finland hari ini dalam pengumuman pendapatan pertamanya selepas memperoleh pesaing Perancis-Amerika Alcatel-Lucent.

Jualan kumpulan merosot sebanyak lapan peratus dalam perniagaan peralatan rangkaian utamanya, tetapi Nokia menekankan dalam satu kenyataan bahawa margin operasinya meningkat sebanyak 1.7 mata kepada 6.2 peratus.

Dalam angka yang dibandingkan, pendapatan global syarikat merosot sebanyak 9 peratus kepada 5.60 bilion euro.

Rangkaian perniagaan Nokia mengalami kemerosotan paling besar sebanyak 20 peratus, “konsisten dengan prospek kami untuk mencatat kemerosotan lebih besar daripada biasa dalam pasaran infrastruktur wayarles,” jelas syarikat.

Nokia berkata sekarang ia memiliki 94.64 peratus daripada saham Alcatel-Lucent, menghampiri had 95 peratus yang akan membenarkannya untuk mengeluarkan baki lima peratus daripada pemilik, dan mengawal sepenuhnya bekas pesaingnya.

Nokia, yang kini menumpu pada rangkaian peralatan setelah gagal menyesuaikan diri dengan kebangkitan pesat telefon pintar.

ARTIKEL YANG SAMA