Nokia perkena...

Nokia perkenal OZO

HELSINKI, 29 Julai (AFP) – Pembuat kelengkapan telekom Finland Nokia hari ini melancarkan kamera realiti mayanya terkini untuk kegunaan pembuat filem profesional dan pencipta kandungan.

“Kami begitu teruja untuk memperkenalkan OZO kepada kandungan dunia pencipta, dan untuk menentukan penyelesaian penangkapan kategori baru realiti maya dan mainan semula,” Ramzi Haidamus, presiden Nokia Technologies, berkata dalam satu keterangan.

Alat yang berbentuk bola itu menangkap rakaman 3D untuk penciptaan kandungan untuk peranti-peranti seperti set kepala yang kian popular yang membolehkan pengguna menenggelamkan mereka dalam permainan maya.

Nokia merupakan pembuat telefon bimbit utama dunia di antara 1998 dan 2011 tetapi, selepas gagal untuk bertindak balas terhadap peningkatan pesat telefon pintar, syarikat Finland itu menjual unit telefon bimbitnya itu kepada Microsoft pada 2014.

Sejak itu syarikat tersebut telah menumpukan pada perniagaan infrastruktur rangkaian.

OZO satu kamera baru yang dilancarkan oleh Nokia. – Reuters
OZO satu kamera baru yang dilancarkan oleh Nokia. – Reuters

Kini Nokia Technologies, perniagaan syarikat yang mempunyai teknologi canggih, melihat untuk membuat kemunculan kembali kepada sektor peranti dengan kamera barunya.

Tetapi pada pertengahan Julai syarikat tersebut mengumumkan untuk memasuki semula pasaran telefon bimbit dengan menarik perjanjian pelesenan dengan firma lain menjelang akhir 2016.

Nokia berkata kamera OZO mempunyai lapan sensor yang diselaraskan dan akan menangkap ruangan audio melalui lapan mikrofon bersepadu.

Peranti tersebut sedang dimajukan di kemudahan syarikat tersebut di Espoo, Finland, di mana ia juga akan dibuat.

Kamera pertama dijangka dikeluarkan pada penghujung tahun ini.

ARTIKEL YANG SAMA