Novak jadi in...

Novak jadi inspirasi

DUBAI, 3 Feb – Empat kali kejohanan Major Rory McIlroy tidak boleh mengalahkan Novak Djokovic (gambar) di permainan sendiri tetapi dia boleh berkongsi kemenangan pingat emas Olimpik dengan ace Serbia akhir tahun ini di Rio de Janeiro.

Ini akan menjadi impian McIlroy Brazil apabila golf kembali ke Sukan Olimpik pada bulan Ogos.

McIlroy pertamanya merasa kagum menonton liputan TV minggu lepas klinikal empat set Djokovic dalam kejohanan Tennis Terbuka Australia mengalahkan Roger Federer pada peringkat separuh akhir dan dia mengambil inspirasi daripada kehebatan tiga set Serbia mengalahkan pemain Andy Murray bagi memenangi gelaran Grand Slam ke-11.

Ia adalah kejuaraan keenam Terbuka Australia bagi Djokovic yang berusia 28 tahun dan kelima dalam tempoh enam tahun yang lalu.

McIlroy masih mempunyai misi untuk menang selepas memenangi empat perlawanan, tetapi dia tidak sabar untuk menamatkan kerjaya golfnya dalam Grand Slam dalam Masters pada April ini di Augusta National.

Novak Djokovic of Serbia hits a return to Andy Murray of Britain during their men's singles final match at the Australian Open tennis tournament in Melbourne

“Saya tahu Novak baik dan tinggal di Monaco, seperti yang dia lakukan, saya mula mengetahui keberadaan di sana apabila saya juga menghabiskan sedikit masa di sana,” kata McIlroy.

“Tetapi prestasinya di Kejohahan Terbuka Australia adalah tidak benar, tidak benar.

“Sejak dua set pertama dalam separuh menentang Federer, saya tidak pernah melihat tenis seperti itu dan ia adalah luar biasa.

“Jadi, apabila saya menonton beliau bermain di Australia, ia memberi saya inspirasi dengan aksi dan kebolehannya yang dipamerkan begitu berdedikasi, begitu juga kepada permainannya bersama-sama seiring dengan kerjanya.

“Dan ia akan lebih baik untuk berkunjung ke Rio bagi menghadiri Sukan Olimpik untuk mengharapkan mendapat satu pingat emas,” jelasnya lagi – AFP

ARTIKEL YANG SAMA