Nowitzki atas...

Nowitzki atasi jaringan Shaquille O’Neal

NEW YORK, 24 Dis (Agensi) – Dirk Nowitzki bergerak mengatasi Shaquille O’Neal ke tangga keenam dalam senarai jaringan NBA, kemudian menghasilkan jaringan dengan perlawanan berbaki 19.2 saat pada masa tambahan bagi memberikan kejayaan Dallas Mavericks 119-118 ke atas Brooklyn Nets semalam.

Nowitzki mempunyai banyak masa untuk memikirkan mengenai apa yang dimaksudkan mengatasi O’Neal, pesaing lama yang menewaskannya dalam NBA Final 2006. Tetapi semalam, perkara paling penting bagi pemain dari Jerman itu adalah mendapatkan kemenangan.

“Itulah sebabnya saya bermain, untuk bersaing pada peringkat tinggi bagi francais ini, bagi pasukan ini,” kata Nowitzki. “No.6 dalam gambar yang lebih besar adalah lebih besar daripada kemenangan ini di Brooklyn pada Disember, tetapi apabila anda berada di luar sana, jangan fikirkan mengenainya. Anda mahukan kemenangan ini dan berjuang di luar sana menentang pasukan yang berbakat.”

Dirk Nowitzski ketika cuba untuk membuat jaringan ketika pasukannya menentang Toronto Raptors baru-baru ini. – Reuters
Dirk Nowitzski ketika cuba untuk membuat jaringan ketika pasukannya menentang Toronto Raptors baru-baru ini. – Reuters

Nowitzki hadir dalam memerlukan 10 mata untuk mengatasi jaringan 28,596 yang dicatatkan O’Neal sepanjang kerjayanya yang boleh ditahan dengan kemasukan ke dalam Naismith Memorial Basketball Hall of Fame pada tahun depan.

Nowitzki pasti untuk berada di sana pada satu hari nanti, apabila dia menamatkan kerjayanya yang menyaksikannya mendefinisikan semula kuasa pemain barisan depan.

“Anda bercakap mengenai seorang lelaki pemain terhebat dalam generasi. (Dia) memperbaiki permainan, kedudukan,” kata jurulatih Mavs, Rick Carlisle.

Nowtizki berada di depan O’Neal dengan salah satu dari lompatan tinggi dari sudut dengan perlawanan berbaki 9:51 pada suku kedua, apabila mengenai segala yang dilontarkan Mav memasuki jaring.

ARTIKEL YANG SAMA