Nyima kini ‘j...

Nyima kini ‘jalani kehidupan biasa’

BEIJING, 6 Sept (AFP) – Seorang anak muda Tibet yang hilang dua dekad lalu selepas dia dipilih oleh Dalai Lama sebagai orang kedua tertinggi dalam fahaman Buddha Tibet “menjalani kehidupan biasa” dan tidak mahu diganggu, seorang pegawai kanan China berkata hari ini.

Kenyataan itu adalah penerimaan luar biasa tentang nasib Gendun Choekyi Nyima, kini berusia 26 tahun, yang pada usia enam tahun telah di bawah pergi selepas pemimpin bersemangat Dalai Lama yang hidup dalam buangan melantik dia sebagai Panchen Lama.

Tahun ini memperingati tahun ke 20 kehilangan Gendun Choekyi Nyima yang nasibnya masih begitu membimbangkan kebanyakan orang Tibet.

”Anak yang menjelma semula, Panchen Lama yang kamu sebutkan sedang diberi pendidikan, menjalani kehidupan biasa, membesar dengan sihat dan tidak ingin diganggu,” kata Norbu Dunzhub, seorang anggota Jabatan Kerja Penting Bersatu Rantau Autonomi Tibet, dalam respons kepada soalan yang diajukan oleh Reuters pada sidang media.

Beliau menyelar Dalai Lama kerana mengisytiharkan budak lelaki itu sebagai jelmaan semula Panchen Lama, dengan mengatakan pemilihan itu “tidak mengendahkan adat bersejarah dan memusnahkan ritual agama.”

”Pengenalpastian dilakukan tanpa kebenaran. Itu tidak sah,” kata Norbu Dunzhub.