NZ komited ta...

NZ komited tangani isu penembakan MH17

WELLINGTON, 30 Sept – Kerajaan New Zealand hari ini melahirkan penghargaan di atas penyiasatan bebas ke atas penembakan jatuh penerbangan MH17 Sistem Penerbangan Malaysia, dengan mengatakan laporan itu adalah langkah penting ke arah kebertanggungjawaban.

Penembakan jatuh penerbangan MH17 di ruang udara Ukraine pada Julai 2014 telah mengorbankan 298 jiwa, termasuklah seorang warganegara New Zealand dan seorang penduduk tetap New Zealand, menurut Menteri Luar Murray McCully berkata dalam satu kenyataan.

McCully berkata “Kami terus komited untuk memastikan ada kebertanggungjawaban bagi kejadian tragik ini.”

“Laporan ini yang berdasarkan penyiasatan yang cermat dan teliti serta saksama, telah membangkitkan beberapa persoalan sangat serius,” ujarnya lagi.

“Penemuan awal yang dikeluarkan oleh Pasukan Penyiasatan Bersama adalah langkah penting ke arah kebertanggungjawaban.”

Gambar fail pada 28 September 2016 menunjukkan ahli-ahli JIT selepas sidang akhbar mengenai keputusan awal siasatan penembakan jatuh pesawat Malaysia Airlines di Nieuwegein, Belanda. – AP
Gambar fail pada 28 September 2016 menunjukkan ahli-ahli JIT selepas sidang akhbar mengenai keputusan awal siasatan penembakan jatuh pesawat Malaysia Airlines di Nieuwegein, Belanda. – AP

New Zealand terus menggesa semua negara supaya sepenuhnya bekerjasama dengan penyiasatan itu seperti yang dikehendaki di bawah resolusi Majlis Keselamatan 2166.

“Para mangsa tragedi ini dan keluarga mereka berhak mendapatkan ini,” ujarnya. Pasukan Penyiasatan Bersama yang terdiri dari pihak berkuasa penyiasatan dari Belanda, Ukraine, Malaysia, Australia dan Belgium, telah mengeluarkan laporan awalnya tentang bencana MH17 pada 28 Sept di The Hague.

Laporan itu mendapati pesawat udara itu dijatuhkan oleh peluru berpandu dari permukaan ke udara yang dibawa masuk ke Ukraine dari Rusia dan dilepaskan dari kawasan di bawah kawalan kumpulan pemisah pro Rusia pada ketika itu. – Xinhua

ARTIKEL YANG SAMA