NZ kurang kad...

NZ kurang kadar faedah

WELLINGTON, 10 Sept – New Zealand mengurang kadar faedah sebanyak 0.25 peratusan mata hari ini, pemotongan ketiga pada tahun, dengan bank pusat mencadangkan pelonggaran seterusnya mungkin diadakan pada bulan-bulan akan datang.

Pemotongan dalam kadar tunai rasmi (OCR) kepada 2.75 peratus telah dijangkakan, ekoran pemotongan yang sama pada Jun dan Julai.

“Di dalam negara, ekonomi sedang menyesuaikan diri dengan kemerosotan mendadak dalam harga eksport, dan kemerosotan selanjutnya dalam kadar tukaran,” kata gabenor bank Graeme Wheeler dalam satu kenyataan.

“Beberapa faktor terus menyokong pertumbuhan, termasuk pelancongan memberangsangkan, imigresen kukuh, aktiviti pembinaan saluran paip besar di Auckland dan rantau lain, dan, lebih penting, kadar faedah yang lebih rendah dan penurunan nilai mata wang dolar New Zealand.”

Wheeler berkata penurunan nilai mata wang seterusnya adalah wajar memandangkan kemerosotan mendadak dalam harga komoditi eksport New Zealand.

Ekonomi New Zealand kini sedang bertumbuh pada kadar tahunan sebanyak kira-kira 2.0 peratus.

Wheeler berkata aktiviti telah menjadi lembap disebabkan pembinaan semula Christchurch selepas gempa bumi teruk di bandar South Island pada 2011.

“Satu pengurangan dalam OCR diwajarkan oleh kelemahan dalam ekonomi dan keperluan untuk mengekal inflasi CPI masa depan berhampiran sasaran 2.0 peratus,” kata gabenor bank.

“Pada masa ini, beberapa pelonggaran seterusnya dalam OCR mungkin diadakan. Ia akan bergantung pada aliran data ekonomi.”

Wheeler berkata ramalan adalah berdasarkan pada beberapa andaian, termasuk apa yang mungkin berlaku kepada harga tenusu, yang menyumbang kepada kira-kira satu pertiga daripada eksport dalam ekonomi yang bergantung pada ladang.

“Namun kami telah memberi petunjuk bahawa kami fikir pemotongan sebanyak 25 mata asas mungkin wajar.” – AFP

ARTIKEL YANG SAMA