NZ peruntuk A...

NZ peruntuk AS$14 bagi pertingkat keselamatan

WELLINGTON, 8 Jun – Kerajaan New Zealand hari ini mengumumkan rancangan peruntukan baru AS$14 bilion bagi menaik taraf angkatan tenteranya, termasuk sistem keselamatan siber baru.

Program pelaburan 15 tahun yang digariskan dalam Kertas Putih termasuk peruntukan pertahanan untuk menggantikan kapal dan pesawat lama tentera udara termasuk pesawat Boeing 757, Hercules C-130, pesawat pengawasan maritim Orion dan kapal frigat tentera laut ANZAC.

Dokumen ini menggariskan rancangan untuk membangunkan sokongan siber untuk rangkaian IT pasukan pertahanan dan untuk meningkatkan kapasiti untuk memproses dan menganalisis maklumat yang datang dari perisikan, pengawasan dan penaikan taraf peninjauan sistem.

Menteri Pertahanan, Gerry Brownlee berkata pelaburan pasukan pertahanan itu akan memastikan Had keupayaannya diperlukan untuk memenuhi cabaran-cabaran keselamatan dan pertahanan negara.

“Cabaran-cabaran ini termasuk mengenai kesedaran dan tanggungjawab, aktivi-ti di Zon Ekonomi Eksklusif New Zealand, menyokong kepentingan di Antartika dan Lautan Selatan, dan rangkaian maklumat pertahanan untuk melindungi ancaman peningkatan siber,” katanya.

Cabaran strategik New Zealand menghadapi tempoh 25 tahun akan datang termasuk kemungkinan serangan keganasan, ketegangan di Timur dan Laut China Selatan, peningkatan dalam perbelanjaan ketenteraan di seluruh Asia Tenggara, mempergiatkan pergolakan di Timur Tengah dan Afrika, dan hubungan antara Rusia dan Barat, menurut dokumen itu. – dpa

ARTIKEL YANG SAMA