OAG kukuh pasukan kepimpinan

SINGAPURA, 13 Feb – OAG, pemimpin global dalam maklumat penerbangan, sedang memperluaskan pasukan kepimpinan mereka dengan penambahan Vipul Nakum sebagai Ketua Pegawai Produk.

Pelantikan itu merupakan satu lagi pelaburan penting oleh OAG dalam strategi, inovasi dan pertumbuhan produk.

“Penyatuan, gangguan teknologi dan harapan pelancong yang sentiasa berubah-ubah telah mewujudkan satu tempoh peluang yang tidak pernah berlaku sebelum ini dan perubahan dalam pasaran penerbangan dan perjalanan global,” kata Phil Callow, Ketua Pegawai Eksekutif di OAG. “Penambahan Vipul – seorang pemimpin teknologi dan perniagaan yang sangat berbakat dan berjaya – membolehkan kami untuk memanfaatkan peluang ini dengan lebih jauh lagi. Pendekatan keusahawanan beliau telah menyampaikan hasil yang terkemuka dalam industri merentasi sebahagian perniagaan maklumat dan menekankan tumpuan kami kepada penambahan keupayaan baharu yang meningkatkan nilai yang kami berikan kepada pelanggan dan rakan kami.”

Nakum mempunyai lebih 25 tahun pengalaman dalam mencipta nilai bagi maklumat B2B, analisis dan perniagaan media. Beliau menasihati syarikat persendirian dan syarikat yang disokong oleh PE berhubung produk mereka dan M&A. Nakum adalah Ketua bagi Pembangunan Produk di Maklumat Perniagaan Reed dan memegang jawatan kanan di D&B, Morningstar dan S&P Global.

Sebagai CPO, Nakum akan mengawasi strategi, visi dan inovasi produk. Beliau bertanggungjawab untuk pembangunan penyelesaian baharu dan peningkatan berterusan kepada barisan produk OAG yang sedia ada.

“OAG telah menikmati pertumbuhan yang hebat dan permintaan luar biasa merentasi pasaran penerbangan dan teknologi – ia merupakan masa yang sangat menarik untuk menyertai pasukan itu,” kata Nakum, yang akan juga dilantik ke lembaga OAG. “Peluang itu untuk membina di atas kedudukan kepimpinan syarikat yang sedia ada dan memainkan satu peranan penting di dalam pertumbuhan fasa seterusnya di OAG adalah sangat menarik.”

OAG adalah pembekal global yang terkemuka bagi maklumat penerbangan digital dan menyediakan maklumat dan aplikasi secara tepat, kena pada waktunya dan boleh dilakukan merentasi sektor perjalanan sehingga kepada syarikat penerbangan, lapangan terbang, agensi-agensi kerajaan, pengeluar pesawat, perundingan dan syarikat yang berkaitan perjalanan di seluruh dunia.

OAG mempunyai rangkaian data perjalanan udara yang terbesar di dunia, termasuk pangkalan data jadual yang muktamad bagi lebih daripada 900 syarikat penerbangan dan lebih 4,000 lapangan terbang. – Bernama