Obama bantah ...

Obama bantah Britain keluar dari EU

LONDON, 22 April – Presiden AS Barack Obama hari ini tanpa berlengah-lengah lagi terus mendebatkan keanggotaan Britain dalam EU, dengan sekeras-kerasnya membantah ‘Brexit’ iaitu tindakan Britain untuk keluar dari EU, ketika beliau memulakan lawatan ke UK.

Obama menggunakan surat khabar The Daily Telegraph, untuk mengemukakan hujah bahawa dalam referendum 23 Jun rakyat Britain harus mengundi untuk terus kekal dalam Kesatuan Eropah (EU).

Menulis dalam terbitan lebar sehelai, Obama mengatakan tempat Britain dalam EU membesarkan pengaruh sejagatnya, dan keanggotaannya adalah ‘minat mendalam’ bagi AS. “Saya menyedari bahawa wujud banyak spekulasi dan beberapa berkontroversi tentang masa lawatan saya,” Obama menulis.

Dengan menekankan bahawa beliau mahu meraikan hari lahir ke 90 Ratu Elizabeth II semalam secara bersemuka. Obama dan Wanita Pertama, Michelle Obama akan makan malam di Istana Windsor lewat hari ini. Presiden juga dengan luar biasa berterus terang tentang minat negaranya dengan keanggotaan Britain dalam EU.

Dengan menekankan bahawa pilihan semata-mata untuk rakyat Britain, beliau menulis: “Saya mengatakan dengan terus terang sebagai seorang kawan bahawa hasil keputusan anda adalah minat mendalam bagi AS. Laluan yang anda pilih kini akan bergema dalam prospek generasi rakyat Amerika hari ini.”

Barack Obama (dua kanan) dan isterinya Michelle Obama (kanan) disambut oleh Ratu Elizabeth II (dua kiri) dan Putera Philip (kiri) selepas mendarat dengan helikopter di Istana Windsor bagi acara peribadi makan tengah hari di Windsor, selatan England, Kelmarin. – AFP
Barack Obama (dua kanan) dan isterinya Michelle Obama (kanan) disambut oleh Ratu Elizabeth II (dua kiri) dan Putera Philip (kiri) selepas mendarat dengan helikopter di Istana Windsor bagi acara peribadi makan tengah hari di Windsor, selatan England, Kelmarin. – AFP

Pengundian itu mengakibatkan pihak yang pro-EU dan pihak yang menyokong Brexit bertikai dikalangan mereka yang menyatakan menyokong pengundian. Campur tangan adalah campur tangan terang-terangan ke dalam politik tempatan negara lain.

Dinilai dari Washington, keputusan Perdana Menteri David Cameron untuk mengadakan referendum adalah tindakan bijak – jika bukan betul-betul berisiko, percaturan yang boleh mengakibatkan Britain dan EU dengan teruk semakin lemah.

Bagi kebanyakan penduduk Atlantis dalam kumpulan anti EU, bantahan Obama terhadap Brexit dan menyokong ‘hubungan istimewa’ mungkin yang berpengaruh. Obama mungkin diminta supaya mencelah dalam satu sidang media bersama dengan Cameron ekoran rundingan di pejabat Downing Street lewat hari ini. – AFP