Obama berkemp...

Obama berkempen bersama Clinton

CHARLOTTE, 5 Julai – Presiden Barack Obama berkempen bersama Hillary Clinton hari ini buat pertama kali dalam pilihan raya Rumah Putih 2016, dalam usaha beliau untuk memberikannya rangsangan dalam pertembungan dengan Donald Trump.

Kedua-dua anggota Demokrat itu pergi ke Charlotte, Utara Carolina bagi satu rapat, pertama dalam siri-siri acara yang ditonjolkan yang diharapkan Clinton akan memberikan tenaga kepada para pengundi., terutamanya golongan minoriti yang masih terpikat dengan presiden, di negeri-negeri medan persaingan genting tempat pemilihan November akan ditentukan..

Clinton yang akan membuat perjalanan bersama-sama Obama dengan menaiki Air Force One hari ini – tidak diragui akan berusaha membetulkan kempennya selepas siri-siri halangan dan pendedahan berkaitan dengan kes itu tentang langkahnya tidak bijak menggunakan akaun e-mel dan server ketika menjadi setiausaha negara.

Dia telah ditemu ramah selama 3.5 jam Sabtu lalu oleh FBI yang menjalankan siasatan ke atas penggunaan e-melnya itu.

Itu adalah tanda penyiasatan yang hampir kepada kesimpulannya. Tetapi dengan hanya tempoh tiga minggu sehingga konvensyen Demokratik yang akan secara rasmi memilih Clinton sebagai calon parti. Pihak Republikan telah mengambil kesempatan dari kes itu untuk menekankan ketiadaan kepercayaan dalam kalangan pengundi Clinton.

Dan Republikan termasuklah Trump telah mengecam hebat Clinton selepas diketahui bahawa bekas presiden Bill Clinton baru-baru ini telah mengadakan pertemuan di landasan lapangan terbang dengan Peguam Negara Loretta Lynch, yang jabatannya mengawasi penyiasatan ke atas e-mel itu.

Dalam temu bual yang disiarkan Ahad lalu, Clinton mengakui adalah tidak bijak suaminya menemui pegawai tertinggi penguat kuasa undang-undang Amerika degnan pertemuan itu diadakan ketika penyiasatan FBI yang membelenggu kempennya untuk menjadi presiden wanita pertama AS.

“Pemahaman adalah 20/20,” Clinton memberitahu program NBC “Meet The Press” – AFP