Obama buat la...

Obama buat lawatan pertama ke masjid AS

WASHINGTON, 3 Feb – Sejak tujuh tahun tempoh jawatan presidennya, Barack Obama kini akan membuat lawatan pertamanya ke masjid di Amerika hari ini, menawarkan sokongan bantahan keras simbolik terhadap retorik pilihan raya Republikan kepada Islam.

Obama, yang mana nenek lelakinya telah memeluk agama Islam, akan membuat penerbangan pendek melalui helikopter ke Masyarakat Islam di masjid Baltimore, di mana beliau akan bertemu dengan pemimpin-pemimpin masyarakat dan menyampaikan beberapa ucapan.

Beliau sebelum ini pernah melawat ke masjid-masjid di Malaysia, Indonesia dan Mesir sewaktu menjawat jawatan presiden, namun belum pernah melawat satu pun masjid atau balai ibadat di AS yang dicatat melebihi 2,000 tempat.

Pada 2009, pada awal waktu zaman presidennya, Obama berkunjung ke ibu negeri Mesir untuk menyeru bagi “permulaan baru” dengan dunia Islam.

Kebanyakan agenda dasar antarabangsa Obama telah memfokuskan untuk memantapkan hubungan dengan negara-negara Islam, daripada membuat perjanjian nuklear dengan Iran kepada meningkatkan hubungan dengan Indonesia dan mengakhiri peperangan di Iraq dan Afghanistan.

Obama akan membuat lawatan pertamanya ke masjid di AS dalam usaha menyokong masyarakat Islam yang kini ditindas oleh kempen presiden pihak Republikan. – Reuters
Obama akan membuat lawatan pertamanya ke masjid di AS dalam usaha menyokong masyarakat Islam yang kini ditindas oleh kempen presiden pihak Republikan. – Reuters

Namun usaha-usaha itu sering tersentap dengan konfrontasi berterusan dengan kumpulan-kumpulan jihad dan serangan-serangan tentera di Afghanistan, Iraq, Libya, Pakistan, Somalia, Syria dan Yaman.

Enam hari selepas serangan 2001 di New York dan Washington, kemudian presiden George W. Bush membuat lawatan ke Pusat Islam Washington, mengisytiharkan “Islam itu damai.”

Ketika ini, calon presiden Republikan Donald Trump telah memikat hati para pengundi konservatif dengan menuntut pengharaman terhadap para pendatang Islam, sementara peneraju Ted Cruz telah memperjuangkan hanya kemasukan Kristian dan menerajui “nilai-nilai Judeo-Kristian.” – AFP