Obama guna ku...

Obama guna kuasa veto saman Arab Saudi

WASHINGTON, 22 Sept – Presiden Barack Obama dijangka menggunakan kuasa vetonya untuk menghalang perundangan yang mendedahkan Arab Saudi kepada tindakan mahkamah berhubung serangan 11 September.

Para pegawai Rumah Putih berkata Obama akan menolak “Akta Keadilan Ke atas Para Penaja Pengganasan” sebelum had akhir veto pada hari Jumaat, selepas lebih seminggu membuat pertimbangan. Pentadbiran itu bimbang rang undang-undang itu – yang diluluskan sebulat suara oleh Kongres – akan menjejaskan kekebalan kerajaan, yang mewujudkan duluan undang-undang yang berbahaya.

Para penolong Obama telah mencuba namun gagal untuk mengkaji semula perundangan itu, dan kini berdepan prospek Republikan dan Demokrat bergabung untuk menolak veto presiden, teguran luar biasa terhadap kuasa Rumah Putih.

Para keluarga mangsa 11 September telah berkempen bagi undang-undang itu – yakin bahawa kerajaan Arab Saudi terlibat dalam serangan yang telah mengorbankan hampir 3,000 orang. Lima belas dari 19 orang perampas adalah warga Saudi, tetapi terbukti tidak mempunyai hubungan dengan kerajaan. Kerajaan Saudi menafikan sebarang hubungan dengan para pengkomplot.

Barack Obama, bersama wanita pertama Michelle Obama, melambai semasa mereka berjalan kaki dari Marine One di South Lawn, Rumah Putih di Washington, kelmarin. - AP
Barack Obama, bersama wanita pertama Michelle Obama, melambai semasa mereka berjalan kaki dari Marine One di South Lawn, Rumah Putih di Washington, kelmarin. – AP

Di sebalik itu, Riyadh berang supaya rang undang-undang itu dibatalkan. Seorang putera Saudi dilaporkan mengancam akan mengeluarkan berbilion dolar keluar dari aset AS jika ia menjadi undang-undang, tetapi para pegawai Saudi kini menjauhi dakwaan itu.

Hubungan AS-Saudi telah pun terjejas oleh penglibatan Obama dengan seteru Saudi, iaitu Iran dan pendedahan laporan rahsia pada Julai lalu tentang penglibatan Saudi dalam serangan itu. Dokumen yang telah diubah statusnya menunjukkan perisikan AS mencurigai hubungan antara kerajaan Saudi dan para penyerang.

“Sementara di AS, sebilangan penyerang 11 September membuat hubungan dan menerima bantuan dari individu-individu yang mungkin mempunyai kaitan dengan kerajaan Saudi,” satu penemuan yang dibacakan. – AFP