Obama isytiha...

Obama isytihar bencana banjir di Louisiana

WASHINGTON, 15 Ogos – Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama telah mengeluarkan pengisytiharan bencana banjir yang melanda Louisiana, di mana anggota kecemasan telah menyelamatkan lebih daripada 7,000 penduduk yang terkandas di rumah dan kereta, kata Rumah Putih.

Tindakan itu menjadikan dana kecemasan persekutuan bersedia untuk menyokong pasukan penyelamat tanpa henti sebagai persediaan terhadap sebarang kejadian banjir maut yang berlaku di negeri ini dan cuaca buruk yang telah mengakibatkan sekurang-kurangnya tiga orang mati dan salah seorang hilang, kata pegawai.

“Ini adalah satu bencana yang serius,” kata Gabenor John Bel Edwards daripada “sejarah” rekod banjir.

“Keadaan ini akan berterusan,” katanya. “Ini belum berakhir.”

Bencana banjir tersebut telah menenggelami sebahagian besar rantau ini semalam, tiga hari selepas air sungai mula meningkat.

A

Beribu-ribu orang telah dipindahkan ke pusat perlindungan selepas air yang semakin meningkat dan memaksa mereka untuk meninggalkan tempat kediaman mereka di selatan Louisiana.

Edwards berkata, lebih daripada 10,000 orang di pusat perlindungan dan lebih daripada 20,000 orang telah diselamatkan dari rumah mereka.

Salah satu daripada tempat perlindungan mereka adalah Pusat Rouge River semalam untuk menampung sejumlah besar daripada mangsa.

Kerajaan persekutuan telah mengisytiharkan bencana besar di empat gereja berikut banjir meluas di seluruh tenggara Louisiana. – AFP/AP

ARTIKEL YANG SAMA