Obama kempen ...

Obama kempen perjanjian Iran

NEW YORK, 22 Julai – Kempen Presiden Barack Obama untuk meyakinkan kongres untuk menyokong perjanjian nuklear Iran membawanya kelmarin kepada persidangan bersama veteran dan rancangan The Daily Show, di mana dia mengambil suntikan daripada mereka yang menentang perjanjian itu.

Pada rancangan The Daily Show, Obama ditolak ke belakang terhadap soalan keras daripada hos rancangan Jon Stewart.

“Ini adalah musuh. Mereka merupakan anti-Amerika, anti-Semitik, mereka menaja organisasi pengganas seperti Hizbollah,” Obama berkata mengenai Iran.

“Berbunyi seperti rakan baik untuk keamanan,” Stewart membalas secara sarkastik.

“Nah, seperti yang diperkatakan selalu, ‘kita tidak membuat kedamaian dengan kawan kita,” kata Obama. “Isunya di sini, adakah kita mahu mereka memiliki senjata nuklear? Jawapannya tidak.”

Barack obama (kiri) dan Jon Stewart ketika dalam rancangan temu bual The Daily Show.– Reuters
Barack obama (kiri) dan Jon Stewart ketika dalam rancangan temu bual The Daily Show.– Reuters

Obama menggesa warga Amerika untuk menulis wakil-wakil mereka di Kongres untuk meluahkan pendapat mereka mengenai perjanjian itu.

Usaha-usaha kelmarin meluaskan usaha pentadbiran untuk mendapatkan sokongan untuk perjanjian itu, dari Capitol Hill kepada orang ramai.

Kongres mengkaji semula perjanjian itu, dicapai minggu lepas dan boleh mengundi untuk menolaknya. Proses tersebut telah mendorong usaha melobi di Capitol Hill daripada kedua-dua pentadbiran Obama dan pencabarnya terhadap perjanjian itu.

Rumah putih telah memulakan rangkaian Twitter @theirandeal kelmarin untuk memaklumkan warga Amerika tentang kandungan perjanjian tersebut.

Berhujah kepada ribuan veteran pada persidangan tahunan veteran Peperangan Luar Negara ke-116 di Pittsburgh, Obama melawan balik terhadap Republikan yang menentang mengenai isu tersebut.

“Beberapa ahli politik yang sama dan pemerhati secara pantas menolak kemungkinan penyelesaian diplomatik kepada program nuklear Iran adalah orang yang sama yang secara pantas pergi ke peperangan di Iraq dan berkata ia memerlukan jangka beberapa bulan,” kata Obama.

“Kita tahu akibat pilihan itu, dan apa yang ia kos kita dalam darah dan harta.”

Temu bual The Daily Show merupakan kali ke tujuh buat Obama dan penampilan terakhir sebelum Stewart meninggalkan rancangan itu bulan depan.

Stewart bertanya Obama mengenai pendapatnya terhadap calon presiden Republikan Donald Trump, yang telah membuat beberapa siri komen, bermula dari kritikan terhadap pendatang Mexico untuk melemparkan penghinaan kepada senator Republikan John McCain dan Lindsey Graham.

Obama berjenaka, “Saya pasti pihak Republikan menikmati dominasi Encik Trump terhadap orang utama mereka.” – Reuters