Obama kerah p...

Obama kerah penyokong setujui perjanjian Iran

WASHINGTON, 31 Julai (Reuters) – Presiden Amerika Syarikat (AS) Barack Obama semalam memberitahu kumpulan-kumpulan yang menyokong perjanjian nuklear Iran berusaha supaya pendapat mereka didengari dalam Kongres untuk menangani berjuta-juta dolar dalam lobi oleh mereka yang mahu menggagalkan perjanjian itu.

“Buat masa ini para penentang perjanjian ini telah memenuhi pejabat-pejabat Kongres,” Obama berkata pada gesaan bersama kumpulan yang termasuk kumpulan pemikir Washington, Center for American Progress.

Kumpulan-kumpulan yang menentang perjanjian itu, seperti Jawatankuasa Hal Ehwal Awam Israel Amerika dikenali sebagai AIPAC telah membelanjakan AS$20 juta dalam iklan TV untuk memberi tekanan kepada anggota-anggota Kongres, menurut Obama.

“Mereka mula semakin lembut kerana mereka merasakan kepanasan politik,” Obama berkata tentang anggota-anggota Kongres yang beliau temui beberapa minggu kebelakangan.

Obama tidak berterima kasih kepada kumpulan itu bagi sebarang sokongan mereka setakat ini, tetapi memberi tekanan ke atas mereka supaya meningkatkan usaha mereka.

Obama dalam satu sidang media. – Reuters
Obama dalam satu sidang media. – Reuters

Beliau membuat perbandingan dengan keadaan yang membawa kepada perang Iraq, dengan menyatakan kumpulan-kumpulan yang membantahnya tidak lantang sehingga keadaan terlambat.

“Dalam ketiadaan suara-suara anda, kamu akan melihat kumpulan sama suara yang membawa kita kepada peperangan Iraq, yang membawa kepada situasi yang mana kita meninggalkan peluang bersejarah dan kita kembali kepada laluan kemungkinan konflik tentera,” kata beliau lagi.

Jika disahkan perjanjian itu pasti membentuk legasi Obama ketika beliau bakal meninggalkan jawatannya. Obama berkata beliau tidak pernah lebih pasti tentang keputusan dasar.

Kongres pada masa ini sedang mengkaji perjanjian itu, yang mana AS dan kuasa-kuasa dunia lain rundingkan dengan Iran untuk membataskan kemampuan nuklearnya dalam pertukaran bagi pengurangan sekatan.

Para penentang perjanjian mempersoalkan sama ada ia cukup untuk memastikan Iran tidak memajukan senjata nuklear.

Kongres mempunyai tempoh sehingga 17 September untuk meluluskan atau menolak perjanjian.

Obama berkata beliau akan menggunakan kuasa vetonya ke atas sebarang perundangan yang menjejaskan perjanjian itu, tetapi Kongres boleh menolak veto beliau dengan undi mencukupi.