Obama sambut ...

Obama sambut mesra kedatangan Xi

WASHINGTON, 25 Sept (AFP) – Presiden Barack Obama memberi sambutan hangat kepada Xi Jinping di Rumah Putih kelmarin, menyambut rakan sejawatannya dari China dengan ucapan ‘ni hao’ atau helo, pada permulaan lawatan negara yang rumit.

Kedua-dua pemimpin itu memulakan lawatan negara pertama Xi dengan mengetepikan hubungan dan berjalan-jalan keluar di West Wing dan di Pennsylvania Avenue menuju Blair House.

Para pegawai berharap dengan memulakan pertemuan biasa pemimpin-pemimpin dua kuasa tentera dan ekonomi cemerlang di dunia akan mencari masa bagi bertukar-tukar pandangan yang kurang serius dan membosankan.

Hari ini, Xi akan diberikan penghormatan 21 das tembakan senapang dan jamuan makan malam beristiadat dalam kenyataan bersimbolik yang membolehkan beliau menunjukkan bahawa rakyat China dan beliau dan negaranya dilayan sebagai kuasa besar.

Presiden AS, Barack Obama ketika mengalu-alukan Presiden China, Xi Jinping semasa majlis kedatangannya di South Lawn Rumah Putih di Washington pada 25 September. – AFP
Presiden AS, Barack Obama ketika mengalu-alukan Presiden China, Xi Jinping semasa majlis kedatangannya di South Lawn Rumah Putih di Washington pada 25 September. – AFP

Tetapi para pegawai AS mengakui rungutan masalah kini membelenggu hubungan AS-China dan meragui komitmen Xi pada ‘kebangkitan aman’ tidak mungkin diselesaikan pada jamuan makan malam.

“Jauh sekali, pertemuan paling membina dalam jamuan makan malam tertutup mereka,” kata penolong keselamatan kebangsaan kanan Obama, Ben Rhodes.

Jamuan makan malam tidak rasmi semalam adalah satu peluang, kata Rhodes, untuk ‘mengetepikan tajuk-tajuk perbincangan dan sebenarnya mendapat ruang pada satu lagi pandangan dunia lain.