Obama umum be...

Obama umum belanjawan terakhir

WASHINGTON, 9 Feb – Presiden Barack Obama mengumumkan belanjawan fiskal terakhirnya sebagai presiden dan menggesa bagi pertambahan 11 peratus untuk membiayai Suruhanjaya Sekuriti dan Pertukaran dan pertambahan 32 peratus bagi Suruhanjaya Perdagangan Hadapan Komoditi, menurut seorang pegawai Rumah Putih semalam.

Obama akan mencadangkan SEC diberikan $1.8 bilion dan CFTC AS$330 juta dalam belanjawan, penasihat ekonomi Jeffry Zients berkata dalam blog di laman sesawang Rumah Putih.

“Tahun lalu pihak pentadbiran berusaha keras untuk menghalang Kongres Republikan daripada menggunakan perundangan belanjawan yang mesti diluluskan untuk mengundurkan Reformasi Wall Street,” dia menulis, dengan merujuk kepada fiskal 2016.

“Kami juga berusaha menambah pembiayaan bagi pengawal atur kewangan dan untuk mengekalkan kebebasan mereka. Tetapi malah perolehan ini tidak mencukupi.”

“Dan sementara pihak pentadbiran menggesa lebih banyak pembiayaan untuk pengawal atur ini, kami juga akan terus membantah usaha untuk mengetatkan kebebasan pembiayaan pengawal atur kewangan lain, termasuklah Biro Perlindungan Kewangan Pengguna,” dia menulis.

Presiden Barack Obama ketika membentangkan belanjawan terakhir sebagai presiden AS . – Reuters
Presiden Barack Obama ketika membentangkan belanjawan terakhir sebagai presiden AS . – Reuters

Kongres yang dikawal Republikan mungkin membantah ini dan kebanyakan cadangan lain dalam belanjawan Obama.

Selain daripada cadangan pertambahan dari tahun fiskal sebelumnya, belanjawan akan memberi sokongan lagi bagi bayaran pengguna untuk membiayai CFTC dalam cara serupa kepada pengawal atur kewangan lain, kata Zients lagi. – Reuters