Obama usul be...

Obama usul beli kapal pemecah ais

ANCHORAGE, Alaska, 1 Sept (Reuters) – Presiden Barack Obama hari ini akan mengusulkan jadual pantas bagi pembelian kapal pemecah ais berat baru bagi Artik Amerika Syarikat, yang mana ais lautan yang cepat mencair itu telah mendorong sekatan maritim, dan Amerika Syarikat sudah jauh di belakang sumber Rusia.

Ia adalah satu langkah yang sudah lama digesa oleh penyokong Artik di dalam dan luar pentadbiran ketika negara bersedia untuk lebih melakukan operasi perkapalan, perlombongan dan penggerudian di rantau itu.

Namun kapal-kapal itu berharga kira-kira $1 bilion setiap satu, dan Kongres AS perlu bersetuju untuk membayar pengembangan itu.

Obama akan mengatakan kerajaan seharusnya membeli kapal pemecah ais berat menjelang 2020 – setahun apabila transit marin Artik rutin dijangka – sebaliknya pada matlamat sebelumnya 2022.

Dia juga akan mengusulkan untuk memulakan rancangan bagi kapal pemecah ais tambahan. Rumah Putih mengatakan langkah itu memerlukan keselamatan dalam perubahan Artik – dan untuk bekerjasama dengan Rusia.

Presiden AS, Barack Obama ketika menyampaikan ucapan semasa Persidangan GLACIER di Pusat Persidangan dan Sivik Dena’ina di Anchorge, Alaska pada 31 Ogos. – Reuters
Presiden AS, Barack Obama ketika menyampaikan ucapan semasa Persidangan GLACIER di Pusat Persidangan dan Sivik Dena’ina di Anchorge, Alaska pada 31 Ogos. – Reuters

Pengawal Pantai AS menggunakan tujuh buah kapal pemecah ais, namun armada itu telah berkurangan kepada tiga kapal, salah satunya adalah kapal tugas berat, menurut Rumah Putih.

“Rusia, sebaliknya, memiliki 40 kapal pemecah ais dan lagi 11 buah sedang dirancang atau dalam pembinaan,” menurut Rumah Putih.

Beberapa tahun yang lalu, Obama telah mengambil langkah untuk menutup sebahagian Alaska daripada penggerudian baru, walaupun kumpulan pencinta alam sekitar membantah tentang keputusan untuk membenarkan Royal Dutch Shell daripada menggerudi di luar pantai barat laut negeri itu.

Pentadbiran Obama juga akan mengemas kini peta lapuk bagi rantau itu dengan perairan terbuka yang baru dan tinjauan bagi laluan transit menerusi Aleutian dan Semenanjung Bering, menurut Rumah Putih.

Obama akan menghabiskan hari kedua semasa jelajah Alaska di bandar pesisir Seward, yang dinamakan sempena Setiausaha Negeri Presiden Abraham Lincoln iaitu William Seward, yang berunding tentang pembelian Alaska pada 1867 dari Rusia.