Obama wujudka...

Obama wujudkan dua kawasan perlindungan marin

WASHINGTON, 5 Okt (Reuters) – Pentadbiran Presiden Barack Obama hari ini mengumumkan langkah-langkah untuk mewujudkan kawasan perlindungan marin di Maryland dan Wisconsin dan akan mengambil tindakan lanjut untuk menangani penangkapan ikan haram, kata Rumah Putih.

Tapak yang dicadangkan – 14 batu persegi Seksyen di Mallows Bay-Potomac River perairan Maryland, dan 875 batu persegi dari Tasik Michigan, Wisconsin, akan menjadi kawasan perlindungan marin yang pertama sejak tahun 2000, pentadbiran berkata. Cadangan untuk reviu awam akan dibuka bermula 15 Jan 2016.

Dalam ucapan video persidangan antarabangsa ‘Our Ocean’ kedua di Chile pada Isnin, Obama merancang bahawa “dia akan mencari peluang untuk lebih melindungi kawasan perairan pada bulan-bulan akan datang,” kata White House.

Ia berkata, Jabatan Negara akan mengumumkan semasa persidangan itu mengenai langkah-langkah tambahan dan komitmen daripada Amerika Syarikat dan kerajaan lain untuk melindungi lautan dunia.

Juga pada Isnin, Jabatan Negara melancarkan satu inisiatif global, yang dipanggil Sea Scout, untuk membantu dalam memerangi penangkapan ikan secara haram dan tidak terkawal, kata satu kenyataan White House.

Pentadbiran Kebangsaan lautan dan Atmosfera akan mengumumkan langkah-langkah dan juga untuk menyediakan data dan bantuan teknikal untuk menyasarkan penangkapan ikan secara haram, termasuk daripada alat pemantauan yang akan dilaksanakan tahun depan di Indonesia, Filipina dan tiga negara lain.