Okinawa batal...

Okinawa batal kelulusan pangkalan kontroversi

TOKYO, 14 Sept (AFP) – Gabenor Okinawa hari ini berkata beliau akan membatalkan kelulusan untuk kerja-kerja di sebuah pangkalan udara AS di selatan Jepun, pada keputusan terbaharu untuk rancangan kontroversi itu.

Cadangan untuk menempatkan semula pangkalan udara Futenma ke rantau Henoko, pada permulaannya dicadangkan pada tahun 1996, tetapi telah menjadi kemarahan di kalangan penduduk tempatan, dan menegaskan ia perlu ditutup dan diganti dengan pembinaannya di tempat lain di Jepun atau di luar negara.

Gabenor Okinawa Takeshi Onaga berkata, kerajaannya telah mula membuat prosedur untuk membatalkan kelulusan, hanya dua hari selepas tugas di Henoko berikutan kelewatan selama sebulan, mengikut wilayah.

“Kami akan melakukan yang terbaik dengan menggunakan pelbagai langkah untuk menyekat pembinaan pangkalan baru di Henoko seperti yang dijanjikan semasa kempen pilihan raya kita,” katanya pada sidang akhbar, sambil menambah bahawa “kecacatan” telah ditemui dalam kelulusan yang diberikan oleh beliau sebelumnya pada tahun 2013.

Gambar yang diambil pada 12 September menunjukkan sekitar 120 penunjuk perasaan melancarkan protes di Nago, dekat Henoko semalam - Reuters
Gambar yang diambil pada 12 September menunjukkan sekitar 120 penunjuk perasaan melancarkan protes di Nago, dekat Henoko semalam – Reuters

Kerja dalam Henoko, daerah pantai luar bandar di tengah Okinawa dipilih untuk kemudahan gantian, hanya di peringkat awal dengan kerajaan dan membina dasar laut dan Jambatan sementara yang diperlukan untuk kerja-kerja tapak pelupusan.

Pusat kerajaan sekarang akan meneruskan kerja-kerja di daerah ini “berdasarkan undang-undang dan kepentingan kepada kehidupan penduduk dan alam sekitar,” kata Perdana Menteri Shinzo Abe semasa perbahasan parlimen.

Langkah itu diambil selepas Tokyo kembali bekerja di Henoko Sabtu berikutan penggantungan selama sebulan daripada perbincangan berterusan bersama pegawai-pegawai tempatan yang menentang projek tersebut, dan penduduk yang mengadakan bantahan.

Tokyo dan Washington telah berulang kali menyokong rancangan itu, dengan Abe bulan lalu dan menegaskan ia adalah “satu-satunya penyelesaian”.

Semua pihak bersetuju bahawa lokasi Futenma ini; di tengah-tengah kawasan bandar yang sesak di mana pesawat itu nanti akan menjadi gangguan kepada beribu-ribu penduduk tempatan – tidak sesuai, tetapi Amerika Syarikat tidak akan menutup sehingga kemudahan penggantian siap.