Ombak besar j...

Ombak besar jejas pencarian

HONOLULU, 17 Jan – Gelombang tinggi dijangka berlaku sehingga beberapa hari akan dating, yang telah menghalang dalam pencarian 12 orang marin yang hilang di laut selepas dua helikopter bertembung berhampiran pulau Oahu di Hawaii, pegawai-pegawai Pengawal Pantai AS berkata pada hari Jumaat lalu.

Dua orang Pengawal Pantai dan beberapa Pengawal Pantai Pesawat mencari mangsa yang hilang, bersama-sama dibantu dengan dua buah kapal perang Tentera Laut Amerika Syarikat dan polis tempatan dan helikopter jabatan bomba, kata Pengawal Pantai.

Satu zon keselamatan telah ditubuhkan dari garis pantai yang sepadan dengan tempat kemalangan sehingga 8 batu (13 km) ke laut, kata Pengawal Pantai.

“Kami telah melihat serpihan melalui seluruh kawasan itu,” kata Leftenan Scott Carr, jurucakap Pengawal Pantai.

Helikopter CH-53E, yang dimiliki oleh Pesawat Marine Wing 1 dari Stesen Penerbangan Marin Corps di Kaneohe Bay, sedang dalam misi latihan rutin apabila mereka dilaporkan telah berlanggar sebelum waktu tempatan tengah malam, jurucakap Pengawal Pantai Sarah Mooers berkata.

Pencarian marin yang meluas telah dihalang oleh ombak yang tinggi dan penglihatan yang lemah akibat ribut hujan.

Usaha menyelamat akan diteruskan di laut dan udara sepanjang malam, walaupun cuaca buruk menjejaskan usaha, berkata Mooers.

Krew bahagian Pengawal Pantai helikopter menemui serpihan di dalam air di luar bandar Haleiwa di pantai utara Oahu tetapi mereka tidak menjumpai penumpang. Kawasan serpihan menjangkau lebih dari 7 batu di luar pantai, kata pengawal pantai.

Tiada panggilan kecemasan dikeluarkan dari dua pesawat tersebut. Pihak berkuasa telah diberitahu oleh seorang lelaki berdiri di pantai itu melihat bola api di atas lautan selepas melihat helikopter terbang di kawasan itu, Carr berkata pada sidang akhbar. – Reuters