Opera House j...

Opera House jalani pengubahsuaian

SYDNEY, 11 Ogos – Sydney Opera House akan bersedia menjalani pengubahsuaian berjuta dolar, dengan menekankan bagi memperbaiki akustiknya, yang pernah digambarkan lebih teruk berbanding hangar pesawat, kata pegawai hari ini.

Pengubahsuaian bernilai Aus$247 juta (AS$190 juta) itu adalah yang terbesar sejak bangunan yang dikenali Australia itu dibuka pada 1973 dan melibatkan pengemaskinian lain terhadap dewan konsert utama dan ruang legar, bersama dengan pusat acara yang baru.

Digambarkan sebagai mercu tanda ‘simbol kemodenan Australia’, timbalan Perdana Menteri negeri New South Wales, Troy Grant berkata pengubahsuaian adalah perlu bagi membantu Opera House – pusat persembahan kesenian paling sibuk di negara itu – bagi memenuhi permintaan.

Pengubahsuaian terhadap dewan konsert akan melibatkan pemasangan baru siling akustik, pemantul akustik yang direka khas, langsir automatik dan sistem bunyi 3D. Ruang persembahan kedua terbesar, Joan Sutherland Theatre, juga dibangunkan semula.

Terdapat kritikan mengenai dewan konsert akustik itu, yang terletak di dalam bumbung terbesar Opera House.

Aktor AS, John Malkovich pada 2014 berkata akustik itu begitu mengerikan, ia “boleh menjadi hangar pesawat besar”.

“Ia menarik untuk memandu menggunakan bot dan ia memiliki kru yang baik, dan berupaya, tetapi akustik itu mengerikan,” bintang AS itu memberitahu akhbar setempat.

Pada 1999, ketua konduktor Sydney Symphony Orchestra, Edo de Waart mengancam untuk memboikot tempat itu ketika Olimpik 2000, menggelarnya pemantul akustik ‘satu jenaka’.

“Donat itu (jelas, pemantul bulat di atas platform) adalah satu jenaka. Ia mungkin juga tempat duduk tandas. Ia tidak melakukan apa-apa,” de Waart memberitahu ABC ketika itu mengenai kekecewaannya, yang dikongsi oleh mantannya.

“Ia mengecewakan, anda tidak mendapatkan bantuan dari dewan ini. Ia sebenarnya dibawa jauh daripada bunyi orkestra.” – AFP