Operasi menca...

Operasi mencari MH370 ditangguh selepas kru cedera

CANBERRA, 29 Jun (Xinhua) – Operasi mencari bagi pesawat penerbangan Sistem Malaysia MH370 ditangguhkan seterusnya, selepas cuaca buruk dan kecederaan seorang anggota kru China yang memaksa pengembalian salah sebuah kapal mencari awal minggu ini, kerajaan Australia mengesahkan hari ini.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Pusat Penyelarasan Agensi Bersama (JACC), didedahkan bahawa seorang anggota kru menaiki kapal mencari China, Dong Hai Jiu 101 mengalami kecederaan semasa kapal itu kembali semula ke perairan selatan Lautan India.

“Dong Hai Jiu 101 tiba di Fremantle pada 22 Jun bagi pembekalan semula yang dijadualkan, dan meninggalkan kawasan mencari itu pada 26 Jun,” menurut kenyataan kerajaan Australia.

“Dua hari dalam pelayaran seorang anggota kru mengalami kecederaan. Meskipun tidak mengancam nyawanya, keputusan telah dibuat untuk kembali ke pelabuhan untuk memastikan rawatan perubatan yang sebaik mungkin boleh diberikan.”

Usaha mencari seterusnya ditangguhkan ekoran cuaca buruk musim sejuk di rantau itu; JACC kini menjangkakan usaha mencari di zon 120,000 kilometer persegi akan diselesaikan dalam bulan Ogos.

Ketika penghujung pencarian semakin dekat, JACC juga menyusun rancangan sekiranya pesawat udara Boeing 777 yang hilang itu ditemui dalam zon pencarian.

“Lebih 110,000 kilometer persegi dasar laut telah dicari setakat ini,” menurut kenyataan itu lagi.