Padah tentuka...

Padah tentukan perlawanan

INDONESIA, 21 Julai – Seorang lelaki Indonesia telah dihukum penjara selama 30 bulan hari ini dalam cubaan untuk menentukan perlawanan bola sepak di kejohanan Sukan Asia Tenggara di Singapura baru-baru ini.

Nasiruddin, 52, yang telah bersubahat dengan dua yang lain untuk memberikan pegawai bola sepak Timor Leste Orlando Marques Henriques Mendes AS$15,000 untuk memastikan mereka akan kalah kepada Malaysia pada 30 Mei, menurut Biro Penyiasatan Amalan Korupsi Singapura (CPIB) dalam satu keterangan.

Malaysia telah memenangi perlawanan tersebut 1-0 dan kedua-dua pasukan terkeluar pada peringkat kumpulan kejohanan yang telah dimenangi oleh Thailand bulan lepas. CPIB juga berkata Mendes telah didakwa dengan menawarkan rasuah kepada pemain-pemain pasukan Timor Leste.

Menentukan Perlawanan dalam perlawanan-perlawanan bola sepak telah berleluasa di Asia sejak beberapa tahun menyasarkan kepada para pemain yang mempunyai pendapatan rendah dalam pelbagai liga di seluruh rantau tersebut.

Singapura telah saban kali ditimpa dengan masalah tersebut dan pada 2013 agensi antijenayah Eropah Europol berkata ratusan perlawanan bola sepak telah ditentukan dalam satu penipuan perjudian global daripada negeri-negeri kaya.

CPIB, yang telah menolong membuat beberapa penangkapan berkenaan penentuan-perlawanan, berkata mereka akan terus berjuang mengatasi masalah tersebut. – Reuters

ARTIKEL YANG SAMA