Pakar kaji ke...

Pakar kaji kepingan ditemui, cuba takrif kawasan mencari baru

CANBERRA, Australia, 19 Ogos – Pakar-pakar yang dalam usaha mencari pesawat udara Malaysia yang hilang cuba mentakrifkan kawasan pencarian baru dengan mengkaji di mana kawasan di Lautan Hindi kepingan pertama bangkai ditemui dari bangkai pesawat Boeing 777 yang hilang itu – kelepak sayap (wing flap) – paling berkemungkinan terapung selepas bencana itu yang telah meragut 239 nyawa, menurut ketua baru usaha pencarian itu.

Para pegawai sedang merancang fasa baru pencarian sonar laut dalam bagi Pesawat Sistem Penerbangan Malaysia 370 itu sekiranya pencarian dua tahun masa ini dalam keluasan 120,000 kilometer persegi tidak meraih apa-apa pun, kata ketua pesuruhjaya Biro Keselamatan Pengangkutan Greg Hood, yang mengambil alih kepimpinan biro itu bulan lalu.

Bagaimanapun pencarian baru akan memerlukan komitmen pembiayaan baru, dengan Malaysia, Australia dan China pada Julai lalu bersetuju bahawa pencarian yang menelan kos AS$160 juta itu akan dihentikan sebaik saja usaha kini di barat daya laut Australia selesai melainkan bukti baru muncul yang mengenal pasti lokasi sebenar pesawat udara itu.

“Jika ia bukan dalam kawasan yang kami takrifkan, mungkin di tempat lain di kawasan berhampiran,”Hood berkata dalam satu temu bual minggu ini.

Analisis seterusnya ke atas serpihan sayap dikenali sebagai flaperon yang ditemui di Pulau Reunion di perairan pantai Afrika pada Julai tahun lalu – 15 bulan selepas pesawat itu hilang – akan diharapkan membantu mengecilkan kemungkinan kawasan pencarian seterusnya di luar sempadan masa kini. – AP