Pakistan lancar operasi di Balochistan

ISLAMABAD, 11 Mac – Pasukan keselamatan Pakistan telah membunuh empat suspek termasuk seorang komander tertinggi organisasi yang diharamkan semasa operasi mencari di wilayah barat daya Pakistan, Balochistan, kata pegawai keselamatan kelmarin.

Menurut para pegawai, pasukan keselamatan melancarkan operasi di kawasan pergunungan Shadi Kour dan Paidarak di Kech, sebuah daerah di wilayah Balochistan, berdasarkan laporan perisikan mengenai kehadiran militan bersenjata di kawasan itu.

Para pegawai berkata kejadian tembak menembak telah berlaku antara mereka dengan kumpulan militan apabila anggota keselamatan menyerang ke kawasan itu. Semasa pertempuran itu, empat anggota militan terkorban.

“Seorang komandan utama militan adalah antara empat orang yang terbunuh,” kata seorang pegawai keselamatan.

Pasukan militan yang terbunuh dikenali sebagai komander Jamil Ahmed, Rais Khan dan Safar Khan. Salah seorang militan masih lagi belum dikenal pasti setakat ini.

Sebelum ini, agensi penguat kuasa undang-undang Pakistan telah menahan enam orang pengganas dan merampas senjata api mereka di wilayah yang sama, menurut laporan tempatan Rabu lalu. – Xinhua