Pakistan tama...

Pakistan tamatkan pergantungan kepada bantuan luar

ISLAMABAD, 5 Ogos – Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) telah mengumumkan akan melepaskan ansuran terakhir daripada pakej ekonomi AS$6.6 bilion kepada Pakistan, sebagai Perdana Menteri Nawaz Sharif menamatkan pergantungan negara kepada pemberi pinjaman.

Keputusan untuk melepaskan tranche terakhir bernilai AS$102 juta daripada program tiga tahun akan datang selepas kajian semula prestasi ekonomi negara yang mendapati ia telah bertemu petunjuk pembaharuan tetapi masih diperlukan untuk meluaskan cukai bersih.

Delegasi Ketua IMF, Harald Finger berkata pertumbuhan diunjurkan mencapai lima peratus yang disokong oleh ledakan pembinaan dikaitkan dengan Koridor Ekonomi China Pakistan, projek menaik taraf infrastruktur tinggi yang bertujuan untuk menghubungkan wilayah Xinjiang barat China ke pelabuhan Gwadar di Laut Arab.

“Semua sasaran petunjuk dan penanda aras struktur (SB) telah dipenuhi, kecuali pemberitahuan tarif pelbagai tahun untuk tiga syarikat pengagihan kuasa,” Finger berkata Khamis di Dubai, merujuk kepada langkah-langkah yang bertujuan untuk mengurangkan turun naik yang ketara dalam kos elektrik.

Pembebasan tranche akhir adalah tertakluk kepada kelulusan lembaga eksekutif IMF walaupun ia dianggap formaliti.

Di Islamabad, Sharif memberitahu penggubal undang-undang daripada partinya memberitahu bahawa kerajaannya telah menamatkan pergantungan negara kepada bantuan pelbagai hala asing dan berkata “selamat tinggal” kepada Kumpulan Wang.

“Dengan izin tuhan, kita akan mengucapkan selamat tinggal kepada IMF selepas (perjanjian) ini,” katanya.

Sharif telah berada di bawah tekanan pembangkang yang mencari pinjaman pada tahun 2013 kerana syarat-syaratnya termasuk memaksa kerajaan untuk menaikkan cukai dan harga tenaga. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA