Pakistan tang...

Pakistan tangkap 97 militan

ISLAMABAD, 12 Feb – Pakistan telah menahan 97 militan al-Qaeda dan Lashkar-e-Jhangvi, termasuk tiga panglima, di bandar pelabuhan selatan Karachi, dan menggagalkan serangan yang dirancang yang boleh membawa kepada pembunuh Daniel Pearl untuk keluar dari penjara, tentera berkata.

Lej Naeem Bukhari dan Sabir Khan, serta Farooq Bhatti, Timbalan Ketua al-Qaeda di Benua India (AQIS), telah ditawan oleh tentera Pakistan dalam serbuan baru-baru ini, Leftenan Jeneral Asim Bajwa memberitahu pada sidang akhbar kelmarin.

97 orang telah terlibat dalam beberapa serangan besar ke atas pangkalan udara Pakistan, sebuah lapangan terbang utama dan balai polis pemasangan, kata Bajwa.

Beberapa daripada mereka yang ditahan, termasuk Bokhari, berada dalam peringkat lanjutan untuk merancang satu percubaan untuk memecahkan penjara di Pusat Penjara Hyderabad, Bajwa berkata.

Khalid Omar Sheikh, yang menculik dan membunuh wartawan Wall Street Journal, Daniel Pearl pada tahun 2002, telah dibawa ke penjara itu dan akan dibebaskan semasa serbuan itu, katanya. – Reuters

Polis Pakistan mengawal penjara pusat di Hyderabad. - Reuters
Polis Pakistan mengawal penjara pusat di Hyderabad. – Reuters