Palang Merah ...

Palang Merah tetap memeduli orang awam Syria

GENEVA, 18 Mei (NNN) – Palang merah sedang menghantar bantuan kepada sejumlah besar orang awam Syria dan melawat lebih ramai tahanan di penjara-penjara kerajaan namun situasi kekal “dramatik” dan kawasan-kawasan kepungan, seorang pegawai kanan berkata kelmarin.

Robert Mardini, pengarah serantau bagi Dekat dan Timur Tengah, berkata bahawa Majlis Antarabangsa bagi Palang Merah (ICRC) berdiri bersedia untuk memainkan satu peranan pemudahcara dalam mana-mana banduan dibebaskan atau ditukar jika dipersetujui oleh parti-parti.

“Kami akan meningkatkan respons kami di Syria,” Mardini memberitahu Reuters din pejabatnya di Geneva. “

Dalam tiga bulan pertama tahun ini, ICRC menghantar makanan kepada 2.6 bilion orang di Syria, 60 peratus lagi ketika suku akhir tahun 2015, katanya.

Trak-trak Palang Merah yang dalam perjalanan ke tempat kepungan di Syria. – AFP
Trak-trak Palang Merah yang dalam perjalanan ke tempat kepungan di Syria. – AFP

Mardini mendedahkan bahawa pegawai ICRC membuat sembilan lawatan ke pusat-pusat penjara kerajaan tahun lepas, yang menahan lebih daripada 15,000 tahan, dan dua lawatan tahun ini ke penjara-penjara yang menahan hampir 2,000 tahanan. Ia adalah satu-satu agensi dengan akses ke tempat tahanan kerajaan Syria di mana lebih daripada 100,000 orang dipercayai ditahan.

“Kesemua ini membolehkan kita untuk mempunyai hubungan kerap, syarat-syarat tahanan pemerhati dan kerja terhadap memperbaiki mereka,” katanya, enggan untuk memberikan butiran-butiran terhadap dapatan-dapatan sulit.

Hari ini, ia akan meminta penderma kira-kira 25.2 juta Swiss francs, menjadikan bajet tahunannya ke 176.6 juta francs bagi negara itu yang sekarang dalam tahun keenamnya dalam peperangan.

ARTIKEL YANG SAMA