‘Panama Paper...

‘Panama Papers’ bayangi pilihan raya presiden Iceland

REYKJAVIK, 23 Jun (AFP) – Iceland akan mengundi Sabtu ini untuk memilih presiden baru dengan para pengundi berharap negara boleh membuka lembaran baru selepas skandal “Panama Papers’ yang mencemari sebahagian elit politik.

Negara tentera itu yang lebih dikenali dengan landskap yang memukau berbanding politiknya, menjadi tajuk akhbar di seluruh dunia April lalu apabila perhimpunan marah yang membantah di jalan-jalan raya selama berhari-hari untuk menuntut perletakan jawatan perdana menteri mereka, yang dibabitkan dalam skandal akaun luar pesisir.

Perdana menteri akhirnya meletak jawatan dan pilihan raya undangan dijangka diadakan pada musim luruh. Buat sementara itu, negara akan memilih pemimpin negara baru pada Sabtu, dalam satu pusingan pengundian.

Sembilan orang calon bertanding untuk menggantikan Olafur Ragnar Grimsson yang meletak jawatan pada usia 73 selepas lima penggal berturut-turut selama 20 tahun.

Calon presiden Iceland, Gudni Johannesson bercakap kepada pemberita di Reykjavik, kelmarin. Pilihan raya presiden negara ini dibayangi ‘skandal Panama Papers’ yang mencemari sebahagian elit politik. – AFP
Calon presiden Iceland, Gudni Johannesson bercakap kepada pemberita di Reykjavik, kelmarin. Pilihan raya presiden negara ini dibayangi ‘skandal Panama Papers’ yang mencemari sebahagian elit politik. – AFP

Dua calon yang telah mendominasi kempen: Gudni Johannesson, seorang sejarawan, ilmuan dan pengulas politik yang berusia 47 tahun tanpa gabungan parti atau pengalaman politik dan David Oddsson, 68 tahun, bekas perdana menteri dan ketua bank pusat.

Sebelum permulaan kempen, para penduduk Iceland hanya mengenali Johannesson sebagai penganalisis politik. Tetapi dia muncul cepat sebagai orang yang disebut-sebut akan menang, dengan mendahului dalam tinjauan pendapat sejak awal lagi.

Kebanyakan tinjauan paling terkini, tinjauan pendapat Gallup dari 15 Jun, memujinya dengan 50.9 undi, hampir 35 mata mengatasi Oddsseon, saingan terdekatnya.

Oddsson, yang pernah menjadi perdana menteri konservatif dari tahun 1991 hingga 2004 dan gabenor bank pusat dari tahun 2005 hingga 2009, akan selama-lamanya dikaitkan dengan kebimbangan perbankan penduduk Iceland yang mengakibatkan krisis kewangan teruk negara berkenaan pada tahun 2008.

ARTIKEL YANG SAMA