Paris berkabu...

Paris berkabung

PARIS, 27 Nov (AFP) – Perancis hari ini berkabung bagi memperingati mangsa korban pada hari 130 orang yang terbunuh dalam serangan 13 November lalu, dengan Presiden Francois Hollande mengetuai majlis dengan penuh penghormatan kepada mangsa.

Keluarga mereka yang terbunuh dalam serangan pengganas paling teruk oleh kumpulan IS, bersama dengan beberapa orang yang tercedera pada serangan itu, akan menyertai majlis-majlis di Invalides, kompleks abad ke-17 di pusat bandar Paris yang menempatkan sebuah hospital tentera dan muzium dan kubur Napoleon.

Penghormatan ini akan menjadi majlis ‘kenegaraan dan republik,” kata seorang pegawai di istana presiden Elysee, merujuk kepada kefahaman republik Perancis terhadap kebebasan, persamaan dan persaudaraan.

“Ia akan diadakan dengan keadaan tenang dan kesungguhan, bersesuaian dengan keindahan persekitaran.”

Hollande akan berehat dari usaha diplomatik untuk membina sebuah gabungan tentera yang luas kepada kekalahan IS.

Penduduk berkabung dengan memberikan bunga, lilin dan mesej yang ditinggalkan sebagai penghormatan kepada mangsa berhampiran dewan konsert Bataclan di Paris. – Reuters
Penduduk berkabung dengan memberikan bunga, lilin dan mesej yang ditinggalkan sebagai penghormatan kepada mangsa berhampiran dewan konsert Bataclan di Paris. – Reuters

Perjalanan marathon ini telah membawa beliau dari Paris ke Washington dan Moscow dalam hanya beberapa hari.

Beliau dijangka akan membuat ucapan selama 20 minit dalam satu majlis yang akan disiarkan secara langsung di televisyen.

“Setiap warganegara Perancis boleh mengambil bahagian (dalam penghormatan) dengan mengambil peluang untuk mengibarkan bendera biru, putih dan merah di rumah mereka, bersesuaian dengan warna-warna Perancis,” kata jurucakap kerajaan Stephane Le Foll dipetik Hollande sebagai berkata.

Tetapi keluarga beberapa mangsa berkata, mereka akan menghina majlis itu, menuduh kerajaan gagal untuk mengetatkan keselamatan selepas serangan pengganas pada bulan Januari, apabila lelaki bersenjata jihad membunuh 17 orang di Paris, terutamanya di majalah satira Charlie Hebdo.