Paris, Budape...

Paris, Budapest bersaing untuk hos Olimpik 2024

pg22_150623_bPARIS, 22 Jun (AFP) – Paris dan Budapest bersedia untuk bersaing merebut hak penganjuran Olimpik 2024 esok dan dengan lebih banyak bandar raya menyaksikan pertandingan bakal menjadi persaingan klasik yang sengit.

Perancis biasa menggunakan Hari Olimpik tahunan untuk mengisytiharkan bidaannya sementara Majlis Bandar Raya Budapest akan mengundi untuk menjadi pesaing kelima.

Bandar raya AS Boston, Rom dan Hamburg, Jerman sudah melobi undian Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa. Kempen itu akan menjadi panjang dan bandar raya lain masih boleh menyertainya.

Ibu negara Azerbaijan, Baku, yang menghoskan Sukan Eropah, tidak lama lagi akan menjadi padang, kata pegawai Olimpik. Ibu negara Qatar, Doha juga mempertimbangkan langkah itu.

Bidaan secara rasminya perlu dihantar pada 15 September tahun ini dan IOC hanya akan membuat keputusan pada kongres di Lima pada 15 September 2017.

Paris dan Boston dikira sebagai pesaing terdekat. AS tidak menganjurkan Olimpik musim panas sejak 1996 sementara 2024 adalah genap 100 tahun kali terakhir Sukan itu diadakan di ibu negara Perancis.

Tetapi pegawai-pegawai Olimpik mengatakan bahawa kaedah-kaedah tawaran baru bertujuan untuk menjadikannya lebih murah dan kurang membebankan untuk menjadi tuan rumah kepada 10,000 atlet untuk dua minggu akan membantu orang luar.

Paris akan melancarkan pengisytiharan Olimpik dengan lebih kegemilangan politik pada 14 Julai apabila perarakan kebangsaan diadakan di sepanjang Champs-Elysees.

Selepas kecewa gagal membida Olimpik 2008 dan 2012 apabila Paris dikalahkan oleh Beijing dan London, para pegawai Perancis tidak meninggalkan sebarang bahaya kali ini.

ARTIKEL YANG SAMA